Bu kapalı havalarda ve Ay'ın dolunay evresinde olmasından dolayı fotoğraf çekemiyorum. O nedenle size güzel fotoğraflar göstermek istiyorum.

Kartal bulutsusu'nda ilk kez Hubble Uzay Teleskobu tarafından keşfedilen bu oluşum kuleleri çok ilgi çekmişti. Bu fotoğrafta ölü ve yeni doğan yıldızları görüyorsunuz, daha doğrusu bol miktarda gaz ve toz bulutları ve onların içinde yeni doğan yıldızlar. Bizden 7 000 IY uzaklıkta olan bulutsuda büyük kütleli yıldızlar önce oluşmuş ve onların şiddetli morötesi ışınımları ile çevrelerini temizlemişler. Kulelerin tepesinde olan bu yıldızlar. Fakat kuleleri oluşturan soğuk hidrojen bulutlarının içinde yeni doğan yıldızları da görmek olası. Kulelerin boyu 3-4 IY uzunlukta.

Bu fotoğrafı gözümüzün gördüğü bölgede çekerseniz hiç bir şey göremezsiniz ama burada olduğu gibi ESO'nun o muhteşem VLT teleskobu ile yakın kırmızıöte bölgede çekerseniz tozlardan bir anlamda kendinizi kurtarabiliyor ve bu muhteşem görüntüyü elde edebiliyorsunuz. Devletimiz ESO'ya üye olmadığı için Türk gökbilimcileri bu güzel teleskopları kullanmaktan mahrum kalmışlardır. Sevgilerimle...