Başlık böyle olunca kendimi NTV'nin spikeri Oğuz Haksever'e benzettim, o da fotoğrafları çok güzel yorumlar. Evet bu fotoğraf 3 Ocak günü sabahleyin çekildi yani dün.

Ayırt edebildiğim kadar arabistan yarımadasını gördüğüme göre bizim ülkemiz için de tam sabah zamanı. NASA astronotu Barry Wilmore bu fotoğrafı yeryüzünden 400 km yukarıda dünyayı her gün 16 kez dolanan Uluslararası Uzay İstasyonun'dan (UUİ) saatde 28150 km yol katederken çekti. Peki bize ne söylüyor bu görüntü.

Her şeyden önce uzayda güneşimizin de bir yıldız gibi parladığını görüyoruz. UUİ'nin vinç kolunun arkasına saklanmış yıldızımsı noktayı görüyorsunuz. Diğer bir konu uzayın ne denli karanlık olduğu. Sadece güneş ışınlarının yer atmosferinden ve bulutlardan yansıyan ışınlarla aydınlandığını görüyoruz. Bu yansıyan ışınlarla UUİ'nin sağda tarafta görülen modülü bile aydınlanmış. Kanadalıların yaptığı bu robotik vincin kolu harekete geçmiş çünkü sol üstte süzülerek gelen Dragon uzay aracını yakalayacak biraz sonra. Dragon, tüm astronotların ve UUİ'nin gereksinme duyacağı 5 tonluk yükü taşıyan kargo uzay aracı. Yeryüzündeki Gece ve gündüzü birbirinden ayıran çizgiyi de görebiliyorsunuz.

Şu anda UUİ'de çalışan dört astronottan ikisi kadın. Biri italyan Samantha Cristoforetti ESA astronotu olarak orada bulunuyor diğeri ise rus Yelena Serova. Erkekleri saymaya gerek duymuyorum. Umarım bizim kadınlarımız da bir gün uzayda böyle çalışır. Sevgilerimle...