Ama kormayın, bu ifade gökbilim anlamında, nedenini açıklayacağım. Yıldızın adı HIP 85605, Yani ESA’nın hazırladığı Hipparcos kataloğundaki numarası ile biliniyor.

Çok yakın bir yıldız, sadece 16 IY uzaklıkta. Eğer bu yıldız hakkında yapılan son araştırma doğrulanırsa güneş sistmimizle gelecekte etkileşime girecek.

Yıldızın hızından ve doğrultusundan hareketle yapılan hesaplardan yıldız bizim güneş sistemimizin 0.04 parsek yakınından geçecek. Sayının küçük olduğuna bakmayın, birimi önemli. Gökbilimcileri kullandığı bu parsek birimini yine onların kullandığı gök birimine (1 GB, ortalam yer güneş uzaklığı, yani 150 milyon km) çevirirsek, bize 8000 GB uzaklığından geçecek.

Yarıçapının 46 milyar IY olduğunu bildiğimiz gözlenebilir evrende bu uzaklık doğal olarak çok küçük kalmaktadır. Ne kadar yakın geçecek sorusunun yanıtı 8000x 150 milyon km. Bunu ışık hızı ile haşır-neişir edersek sadece 50 ışık günü olduğunu buluruz. Bu serseri yıldız güneş sistemimizi saran buzdan oluşmuş küçük gökcisimlerinin meyadana getirdiği Oort bulutundan geçecek. Oort bulut güneşten 20 000 GB uzaktan başlar ve 50 000 GB uzaklığa kadar uzanır. Oort bulutunun yerini gösteren grafik benim türkçeleştirdiği değil WikiPedia'dan alınmıştır. Grafikte uzaklığı göstermek için GB kullanılmış ama eksenin logaritmik olduğuna dikkat edin.

serseri yildiz 2Serseri yıldız gerçekten Oort bulutunun içinden geçerse oradaki sayısız kuyrukluyıldızı harekete geçirecek, bir çoğu uzayın orasına burasına kaçarken bir kısmı da güneş sisteminin içine kadar gelerek dünyamız için tehlikeli olacak, tabii o zaman yer yüzünde yaşayan insanlar varsa. O zaman asıl soruyu sormalıyız, bu yıldızla etkileşmemiz ne zaman olacak?

Her ölçümün hatasını da göz önüne alarak, eğr bu yıldız güneşimize 1 parsek uzaklığından geçecek olsa, bu olay 240 000 ila 470 00 yıl sonra meydana gelecek. en kötü olasılık Oort bulutundan geçse dahi güneş sistemimize veya herhangibir gezegene bu yıldızın etkisi olmayacağı ortada. Son zamanlarda maalesef insanlar bu tür olayları merak ediyor diye gökbilimciler bu tür çalışmalar da yapıyorlar meşhur olmak için.

Verilen sayılardan benim çıkardığım sonuç serserinin bize yaklaşma hızını ölçmüşler ama doğrultusunu tam olarak saptayamamışlar. Araştırmacılar zamanında hangi yıldızların güneş sistemi ile etkileştiklerine de bakmışlar ama önemli olan HIP 85605 yıldızının daha duyarlı gözlemlerinin yapılması gerektiği. Bu konuda yapılacak çalışmaları beklemeliyiz. Sevgilerimle…