Haksızlık yaptığımın farkındayım o güzel gök cismi insanlara benzemiyor sadece tek yüzü vardır. Fakat bu tek yüzü gören farklı sekiz gözden söz edeceğim.

Biliyorsunuz gözümüzün farkettiği renkler aslında elektromanyetik tayfın farklı bölgelerine aittir. Gözümüzün gördüğü renkler bu elektromanyetik tayfın çok küçük bir aralığını kapsar. Sözkonusu tayf, gama-ışından başlar radyo dalgalarına kadar gider. Gökbilim o kadar ileri bir teknolojiye sahip ki artık bu tayfın her bölgesinde kullanılan detektörler yaparak gök cisimlerinin fotoğraflarını çekebiliyor. İşte bu detektörlerle çekilmiş Ay fotoğraflarını burada görüyorsunuz.

Fotoğrafta sol üstden başlayarak, sağ alttaki görüntüye doğru ilerlediğimiz zaman uzun dalgaboyundan başlayarak, kısa dalgaboyuna uzanıyoruz. Görüntüler sırasıyla radyo, milimetre altı, orta kırmızıöte, yakın kırmızöte, alt sıra ise görsel bölge, morötesi, x-ışın ve gama-ışın bölgesinde alınmıştır. Gördüğümüz ışınların dışında ilk kez 1800 yıllarında ingiliz gökbilimci William Herschell kırmızıöte ışınlarının olduğunu bulmuştur. Elektromanyetik tayfın diğer bölgeleri daha sonra keşfedilmiştir. Bu ışınların çoğu atmosferimiz tarafından yer yüzüne indirilmediğinden o dalgaboylarında gözlem yapacak uzay teleskopları yörüngelere yerleştirilmiştir. Sevgilerimle...