Böyle bir ata sözümüz var, gerçekten atasözü mü diye Google amcaya sordum, çıkan sayfalarda bir namahreme(!) bakmak günah ama güle, manolyaya, çileğe bakmak sevapmış. Benimki de aynı hesap, çünkü Venüs bir güzel ve her baktığımda sevap kazanıyorum.

Sizlerin de bakmanızı her zaman öneriyorum ama havalar kapalı olduğu için bakamıyorsunuz. Diğer yandan gökyüzü cahilleri bu güzele baktıklarında uçan daire zannederler, aman siz o hataya düşmeyin.

Bir iç gezegen olan Venüs Güneş'ten pek ayrılamaz, en ayrık olduğu zaman Venüs, Dünya ve Güneş arasındaki açı 47 derecedir. 6 Haziran günü işte bu güzelimizde sözkonusu açı 45 dereceydi. Bu açıya uzanım denir, eğer akşam görünütorsa akşam (doğu), sabah görünüyorsa sabah (batı) uzanımı denir. Burada doğu ve batı kavramları gezegenin güneşe göre doğuda mı yoksa batıda mı olduğunu gösterir. Yerleştirdiği şekli ayrıntılı incelerseniz doğu ve batı yönlerini görebilirsiniz. Güneş sistemine kuzeyden baktığımızda tüm gezegenler saatin tersi yönünde Güneş çevresinde dolanırlar.

Venüs akşam gökyüzünde gözükmeye 25 Ekim 2014 tarihinde başladı ve 15 Ağustos 2015 tarihinde artık göremeyeceğiz. O tarihte Venüs bizimle Güneş arasından geçecek ve daha sonra sabah gökyüzünde kendisini gösterecek ve hemen adını değiştirecek ve "sabah yıldızı" veya "çoban yıldızı" diye anılacak. Biliyorsunuz güneş battığında batı ufkunda akşamleyin gördüğümüzde de adı benim insanım açısından "akşam yıldızı"dır. Gökyüzünü tanıyanlar ise ona yıldız değil Venüs gezegeni derler.

Şekile dikkat ederseniz Venüs'ün en parlak olduğu an en büyük uzanımda olduğu an değil, hatta tüm diskini bize gösterdiği an da değildir. En büyük akşam uzanımını geçtikten yaklaşık bir ay sonra çok parlak gözüküyor. En parlak gözükeceği tarih 9 Temmuz 2015 günüdür ve o gün gökbilimcilerin parlaklık kavramlarına göre -5 kadir olacak. Güneş ve Ay'dan sonra gökyüzünün üçüncü parlak cismidir. Karanlık bir gecede ona baktığınızda yerde gölgenizi bile görebilirsiniz. Bu güzeli Temmuz ayının ilk yarısında kaçırmayın derim ve güneş battığında batı ufkunda daha hiçbir gök cismi ortalıkta yok iken o size bakar zaten. Evet unutmayın güzele bakmak sevaptır. Sevgilerimle...