Rosetta uzay aracı iyice geriye çekildi ama 67P'nin çevresinde dolanmaya devam ediyor. Kızıştı sözcüğümü de yabana atmayın biraz sonra anlatacağım.
Her iki fotoğraf Rosetta üzerinde bulunan OSIRIS adlı bilimsel kamerası ile 12 Mart günü çekildi, biliyorsunuz şimdiye dek navigasyon kamersı ile çekilen fotoğrafları paylaşmıştım sizinle. Bu iki fotoğrafın çekim anları arasında sadece 2 dakika var. Fotoğrafın üst kısmının güneş alan gündüz bölgesi olduğunu görüyoesunuz, alt tarafı ise gece bölgesi. İki dakika önce çekilen fotoğrafta gece bölgesinde bir olay yok iken iki dakika sonra çekilen fotoğrafta o anda güneş ışığı almayan bölgesinde müthiş bir püskürme olduğunu görüyorsunuz. OSIRIS ile ilgili bilim insanları bu püskürmenin boyunu 900 m olduğunu ve içindeki toz parçacıklarının hızının ise saniyede sekiz metre olarak tahmin ettiler. Bugüne dek bu tür püskürme olayları KY'ın sadece gündüz bölgesinde gözlenmişti.
Bu olayın iki açıklaması olabilir. Birincisi güneş ıınları bir vadinin içine veya yüzeye çarpmış olabilir, Rosetta'nın yörüngesindeki durumu ile daha önce görmemiş olabilir. İkinci bir görüş ise 67P'nin içyapısı artık iyice ısındı, kızıştı ki artık her yanında püskürme olabilmektedir. Bu püskürmeler öyle anlık olaylar değil. Gündüz bölgesinde bir fışkırma varsa bu tüm gün boyunca sürebiliyor, yani yaklaşık 6 saat, Çoğu zaman aynı bölge ertesi gün takrar güneş ışığı aldığında olay devam edebiliyor. Bu fotoğraflar çekildiğinde Rosetta KY'dan 75 km uzaktaydı. 67P ile ilgili diğer bir bulgu ise KY'ın 12.4 saat olan dönme dönemi güneş yaklaştıkça günde bir saniye artıyor. Diğer bir çalışmada da KY'ın manyetik alanının olmadığı Rosetta ve Philae'nın gönderdiği verilerin analizinde anlaşıldı. Son olarak Rosetta çok sık olarak Philae ile iletişim kurmaya çalışıyor ama henüz Philae kondusu ayağa kalkamadı ve iletişim kurulamıyor. Sevgilerimle...