Önce bu 67P/Churyumov-Gerasimenko KY'ı ile ilk yazdığım yazıda kömür gibi bir cisim dediğimi, yazıyı okuyanlar anımsar. Ama okuyanların sayısı o kadar az ki, gökbilime meraklı 5000 kişi beni takip ediyor derken beni yalancı çıkarıyorlar.

Biz günlük yaşamımızda karşımızda olan her kişiyi ondan yansıyan ışınlar ile görebiliriz. O nedenle benim hayalim görünmez adam olmak için hiç ışık yansıtmayan bir elbise yapmaktı. Herneyse şimdi gök cisimlerine dönelim. Albedo veya türkçesi ile yansıtma gücü şu şekilde tanımlanır; üstüne düşen ışığın hepsini geri yansıtıyorsa onun yansıtma gücü %100 veya 1 olarak tanımlanır. Yerin yansıtma gücü ortalama 0.30'dur, Venüs gezegeninin 0.75'dir. Ne demek, Venüs üstüne düşen ışığın %75'ini geri yansıtıyor demektir. O nedenle bugünlerde batı ufkunda güneş battıktan hemen sonra bu güzellik kraliçesini çok parlak olarak görüyoruz.

Peki bu fotoğrafta ne görüyorsunuz? Sağ yukarıda yeri, onun solunda güneş sisteminin yansıtma gücü en yüksek (0.95) olan Satürn'ün uydusu Enceladus'u, onun altında ise yansıtma gücü 0.12 olan Ay'ı görüyorsunuz. Sağ altta ise 67P KY'ı var onu görebiliyor musunuz? Hayır, neden çünkü yansıtma gücü sadece 0.05 yöresinde, kömür gibi, asfalt gibi kara. Peki neden? Çünkü KY'ların yapısı her zaman kirli buza benzetiriz, yani bunlar iyice kirlidirler. Yüzeylerinde toz parçacıklarından bir katman vardır. Onun dışında kozmik ışınlar su buzundaki oksijeni açığa çıkartırlar ve o da bol bulunan karbon atomları ile birleşerek çok kara moleküller oluşturur. Bu fotoğraf belirli uzaklıktan bu dört cismin parlaklıklarını karşılaştırıyor ve sizlerin yansıtma gücü hakkında bilgi edinmenize olanak tanıyor. Sevgilerimle...