Genellikle gök cisimlerinin ne kadar büyük olduğunu sadece onun fotoğrafına bakarak anlayamayız. Cisimlerin gökyüzündeki büyüklüklerini de km olarak değil, açısal değerlerle gösteririz.

Her zaman yazdığımız gibi hem Güneş hem de Ay gökyüzünde yaklaşık yarım dercelik bir alan kaplar. Andromeda gökadası bugünkünden daha parlak olsaydı gökyüznde ne kadar bir alan kapsardı? Morötesi bölgede gözlem yapan GALEX uzay teleskobu ile çekilen Andromeda gökadası gökyüzünde Ay ile beraber nasıl gözükecekti, fotoğrafta onu görüyorsunuz.

Andromeda'nın çekilen fotoğraflarında uzun kenarı gökyüzünde 3 derecelik bir alan işgal ediyor yani biraz daha parlak olsa gökyüzünde 6 Ay büyüklüğünde görünecek. Fakat bizden 2.5 milyon IY uzakta olduğu için hilal şeklindeki Ay kadar bile parlak değil. Çekien tüm fotoğraflarda Andromeda'nın sarmal kollarını görürüz, aslında gökada o kolların dışında yıldızları var, fakat o bölgeler çok sönük olduğu için çektiğimiz fotoğraflarda görülmez. Gökadanın o bölgelerini de hesaba katarsak 20 derecelik bir alan kapsadığını yani 40 tane Ay büyüklüğünde olduğunu unutmayalım. Bu güzel gökada bize yaklaştığı için milyarlarca yıl sonra gökyüzünde çok daha büyük görüneceğini de anımsayalım. Sevgilerimle...