Fotoğrafta gördüğünüz haber bugün Radikal gazetesindeydi ama başta NTVMSNBC olmak üzere farklı bir çok medyada görebilirsiniz.

Jüpiter gezegeninin bir sırrı varmış o çözülmüş. Sırrı neymiş diye haberi okuyorsunuz efendim kara lekenin ne olduğunu saptamışlar. Haberin ne tarafını düzelteceğimi şaşırdım o nedenle bir kaç hatayı yazayım da gerisini siz düşünün. O kara leke Galileo'nun keşfettiği Io adlı uydu değil arkadaşlarım. O sadece bir uydu da değil bir uydunun gölgesi. Sözkonusu uydu ise Ganymeda adlı uydu. Hubble Büyük Kırmızı Lekedeki (BKL) değişimleri incelerken Ganymeda'nın gölgesi tam BKL'nin tam ortasına düşmüş.

Normal bir teleskop ile 2-3 saat Jüpiter'i izlerseniz böyle bir olay görme olasılığınız çok yüksektir. Girdaplardan oluşan BKL yeni oluşmadı yüzyıllardır Jüpiter üzerinde. Bazen büyüyor, bazen küçülüyor. Gökbilimcilerin merak ettiği ise bu fırtına enerjisini nereden aldığı. O nedenle uzun zamandır BKL gözlem altındadır. Ben de sandım ki BKL'nin sırrı çözüldü. Sevgilerimle...