Ötegezegenlerin yörüngeleri genellikle basık oluyor, güneş sistemimizde ise genellikle çembere yakın. Yörünge şekli dediğimiz zaman aklımıza hemen dışmerkezlik gelmeli.

Elipsde odağın merkeze olan uzaklığını yarı-büyük eksene böldüğümüzde dışmerkezlik parametresini elde ederiz. Bu dışmerkezlik 0 ile 1 arasında değişir. Sıfır olduğunda yörünge çember demektir. Dışmerkezlik değeri büyüdükçe yörünge çok basık elips şeklini alır.

Ötegezegenlerde dışmerkezlik değeri sadece dikine hız gözlemi yapılanlarda bulunur. Araştırmacılar 403 ötegezegenin dışmerkezliğini çeşitli sistemlerde (1, 2, 3, 4, gezegenli) kutulra koyup ortalamalarını aldıklarında ilginç bir durum ile karşılaşmışlar. Çok gezegenli sistemlerde gezegenlerin yörüngeleri çembere yakın, tek veya 2 gezegenli sistemlerde ise yörüngeler basık elips şeklinde.

Makalenin en ilginç sonucu ise bu 1 veya2 gezegenli sistemlerde dışmerkezliği çok küçük olan sistemlerde var. Büyük olasılıkla o sistemlerde bu kadar az gezegen yok, onların arkadaşları da vardır. Dolayısıyla o sistemler iyi analiz edilirse arkadaşları da bulunabilir. Gezegen oluşum modellerinde çok gezegenli sistemlerde gezegen diğerini tedirgin ettiği için yörüngeler çembere yakın olur düşüncesini de bu çalışma kanıtlıyor. Sevgilerimle...

https://www.facebook.com/ethem.derman/videos/10152231711648521/