Gezegenlerin dönme dönemleri veya dönmeden kaynaklanan açısal momentumları veya eşlekteki (ekvatoryal) hızları ile kütleleri arasında ilginç bir ilişki var ve bu ilişkinin nedeni bilinmiyor.

 

https://www.facebook.com/541253520/videos/10152290733788521/

Log-Log grafiklerdeki ilişkilere biraz şüphe ile yaklaşsam da hayır yok denmeyecek bir bağıntı var. Bu ilişkiden hareketle dünyamızın oluştuğu anda ne denli hızlı döndüğünü ortaya koyabiliyoruz. Merkür ve Venüs bu ilişkinin dışında kalıyor çünkü güneşe yakın olduklarından onun tedirginlik etkisi ile gayet yavaş dönmektedirler.

Dönme hızı ilk kez ölçülen ve doğrudan görüntülenen BetaPictoris-b gezegenini de bu ilişkiye yerleştirince ne kadar hızlı döndüğü ortaya çıkıyor. Bizden 63 IY uzaklıktaki bu ötegezegen yıldızının toz diski içinde kendini gösteren genç bir gezegen ve 20 milyon yıl yaşında olduğu tahmin ediliyor. Üstelik o diskten daha bir çok gezegenin oluşacağı da aşikar. Jüpiter kütlesinin yaklaşık 10 katı olan bu gezegen yıldızına 9 GB uzaklıkta. Görüntüleme yöntemi ile keşfedilen yıldızına en yakın ötegezegen.