Bu videoda genç gökbilimcilere çok yararlı olan AstroBites sitesini tanıtmaya çalıştım. Bu sitenin üyeleri hemen hemen çoğu ABD üniversitelerinde gökbilim konusunda master ve doktora yapan öğrenciler.
Yaptıkları güzel iş de bir makaleyi okuyorlar ve onu anlaşılır şekilde özetliyorlar. İngilizceleri benim dahi anlayacağım düzeyde akıcı hiç makale diline benzemiyor. Genelde tek sayfada hem önemli şekilleri hem de makalede elde edilen sonucu veriyorlar. Konuya girişleri de çok güzel. Üye olduğunuz zaman size mail ile ulaştırıyorlar. Bu sitede ayrıca yazılımlar gibi çok güzel kaynaklar da var. Astrobites.org sitesini tüm genç gökbilimcilere hararetle öneririm.
Videonun asıl amacı ise Kepler uzay teleskobunun bir verisini indirgeyen araştırmacılar ötegezegen bulayım derken çok ilginç bir çift yıldız bulmuşlar. Birleşenlerden biri normal yaşamını sürdüren bizim güneşimiz türünden bir yıldız iken diğeri ölmüş bir beyaz cüce. Sistem tutulma gösterdiği için her iki yıldız ait parametreler çok kolay bulunmuş. Yarıçapı yerden biraz daha büyük olan beyaz cücenin kütlesi 0.63 güneş kütlesi kadar. Sıcaklığı ise 9960K, 5568K sıcaklığa sahip G türü yıldızdan daha sıcak ama yüzeyi küçük olduğu için akısı çok daha az. Beyaz cüce örtüldüğünde akıdaki azalma bize onun parlaklığının ne kadar az olduğunu gösteriyor.
Işık eğrisinin en ilginç kısmı ise beyaz cüce yıldızın önünden geçerken ışıkda azalma değil parlama görülmesi. bunu da çok güzel açıklamışlar, beyaz cüce mercek görevi gördüğünden arkasındaki yıldızın ışığını artırıyor. O kadar artırıyor ki o sönmeyi ortadan kaldırıyor. Bizim güneşimizin önünden bu beyaz cüce geçseydi nasıl gözlenirdi sorusunu da gerçek verilerle güzel bir animasyon gerçekleştirmişler. Sevgilerimle...
https://www.facebook.com/ethem.derman/videos/10152230260638521/