Bugüne kadar hangi ülke Mars'a uzay aracı göndermek istemişse en azından ilk denemelerinde başarılı olamamıştır. NASA, ESA, Rusya ve Japonya bu gruptadır. Fakat Hindistan ilk denemesinde başarı ile Mars'a ulaşmıştır.

Gönderdikleri uzay aracının adı Mangalyaan (kendi dillerinde mangal, Mars ve yaan ise araç sözcüklerine karşılık gelmektedir, diğer ülkelerde adı ise Mars Orbiter Mission veya MOM), her ülkenin yaptığı gibi önce uzay aracını yer çevresinde alçak yer yörüngesine oturtmuşlar ve bir ay boyunce 6 kez araç enberi noktasında iken roketlerini ateşleyerek elips yörüngesini genişletmişlerdir. Bu tür manevraların amacı aracın kaçma hızını aşmasını sağlamaktır. Yedinci kez ateşlendiğinde Mangalyaan güneş çevresinde bir yörüngeye oturarak Mars'a doğru yol almıştır.

İşte bu son yörüngeye Hohmann transfer yörüngesi denir, yani uzay aracını yerden Mars'a götüren yol. Bu yöntemle uzay aracınızı Mars'a göndermek istiyorsanız, Dünyanın ve Marsın yörüngelerinde belirli noktalarda olması gerekir, bunun da dönemi 780 gündür (yaklaşık 26 ay). Bu kadar zamanda bir gelen duruma fırlatma penceresi denir. Bu pencere de sadece bir ay yöresinde açık kalır. Eğer bu zaman zarfında gönderemezseniz 26 ay beklemek zorundasınız. Yani her an Mars'a uzay aracı gönderilemiyor. Bu yöntemle uzay aracına öyle bir hız veriyorsunuz ki Mars çevresinde yörüngeye girebilmesi için bu kez ters roketlerini ateşleyerek yavaşlamak zorunda. Sonuçta hem hızlanmak için hem de yavaşlamak için roket yakıtı kullanır.

Yeni bir öneriye göre her an Mars'a uzay aracı göndermek mümkün oluyor. Bu yöntemde uzay aracını yavaş bir hızla Mars yörüngesinin önüne gönderiyorsunuz ve orada bekletiyorsunuz, Mars geldiğinde onu yakalıyor. Öneriyi yapan araştırmacılara göre daha az yakıt kullanılması ve her zaman uzay aracı fırlatma olanağına sahip olmak açısından yararlı bir strateji. Bu yönteme "balistik yakalama" adı veriliyor ama Hohmann transfer yöntemine göre biraz daha uzun zamanda Mars'a ulaşabiliyorsunuz. Bu yöntemi eletirenler olsa da bir gün deneyecek bir uzay ajansı çıkabilir. Resimde Hohmann transfer yörüngesinin Mangalyaan uzay aracı için açıklaması görülüyor. Sevgilerimle...