Dikkat edin en yakın ötegezegen demedim en yakın ötegezegen sistemi. Kepler uzay teleskobunun Çalgı takımyıldızında bulduğu bu gezegen sistemi bize 117 IY uzaklıkta.
Tayf türleri M olan iki yıldızdan parlak olanının çevresinde dolanan bu gezegenlerin hepsi dünya büyüklüğünde. Şekilde güneş sisteminde ki gezegenlerin yarı-büyük eksenlerine göre çapları grafike edilmiştir. En altta söz konusu KOI-3158 ötegezegen sistemindeki gezegenlerin boyutlarını görüyorsunuz. Arada ise yine Kepler'in bulduğu diğer gezegen sistemlerinin boyutlarını karşılaştırabilirsiniz. Dikkat ederseniz bulunan gezegen sistemlerinde gezegenler yıldızlarına çok yakınlar. Yıldızından 1 GB'den (150 milyon km) daha uzakta hiç gezegen yok. Bu doğrudan seçim etkisi, bir gün onları da yakalayacağız.
Bu KOI-3158 yıldızın kimyasal yapısı incelendiğinde ağır element bulunamamış. Bu ise bize bu yıldızların 11.2 milyar yıl önce doğduğunu gösteriyor. Bu uzaklığın hatası aşağı yukarı 1 milyar yıl. Yıldızlar gezegenleri ile beraber doğduğuna göre şimdiye kadar bulunan en yaşlı ötegezegenler oluyor. İkinci resme bakarsanız bu sistemde en içte bulunan gezegen Merkür boyutunda, sonra gelen üç tanesi Mars boyutunda, sonuncusu ise diğer dördünden büyük ama Venüs'den küçük. Bu ise bizim sistemdeki gezegenleri andırıyor. Evrende ağır elementlerin az olduğu erken evrelerde gezegenler oluşabiliyor ama boyutları çok küçük olarak. Dolayısıyla gökadamızda bulunan bu yaşlı gezegenlerde eğer yaşam varsa bugün teknoloji olarak bizden çok ileride olmaları gerekir düşüncesi ile çalışma sona ermiş. Sevgilerimle...