Akrep takımyıldızında bulunan bu güzel bulutsu bizden tam 3400 IY uzakta ama neyse ki güzelliğini teleskoplarımızdan essirgemiyor.

Bulutsunun ortasındaki yıldız içinde bulunduğumuz gökadanın en sıcak yıldızlarından biri, tayfından anlaşıldığı göre 200 000 K yöresinde. Tüm bu güzelliği ortaya çıkaran bu yıldız 0.64 güneş kütlesinde bir beyaz cüce. Bu hastalığa yakalanmadan önce kütlesi ve yarıçapı çok büyük olmalıydı. Ne hastalığı diye soracaksınız, anlatayım.

İnsanlar gibi yıldızlarda doğar, yaşar ve ölürler. Ölümleri merkezlerinde yakacak yakıtları kalmadığı zaman olur, biz yaşlılar gibi. O zaman diğer yakıtlarını yakmak için yıldızın merkezi iyice çöker, merkezin sıcaklığını artırmak için ama artık denge bozulmuştur, o kanser hücreleri harekete geçmiştir ve dış katmanlarını uzaya atmaya başlar. Bu 5-6 IY uzunluğundaki gaz ve toz bulutu etrafa saçılır ve yıldız ölüm sancıları çeker. Daha önce de yazdım insanların tersine bunların ölümünde güzellik vardır, evrene giderken poz verirler. Gezegenimsi bulutları o yüzden seviyorum. Sevgilerimle...