NASA ve NSBRI (Ulusal Uzay Biyomedikal Araştırma Enstitüsü, National Space Biomedical Research Institute) bir araya gelerek altı çalışma grubu kurarak son 10 yılda yayınlanmış veya yayınlanmamış uzaya çıkmış insan ve hayvanlarla ilgili tüm verileri bir araya getirdiler.

Çalışma grupları şu konularda rapor hazırladı; kan dolaşımı, bağışıklık sistemleri, hareketli ve psikolojik duyu-motor, kas-iskelet yapısı, üreme ve davranış. Böyle tıbbi bir konuyu yazarken zorluk çekiyorum, kusura bakmayın. Sonuçları da fotoğrafta gördüğünüz gibi özetlediler. Yazıları okuyabilmeniz için fotoğrafı büyütmeniz gerekir.

Gelecekte Ay' ve Mars'a belki de güneş sisteminin derinliklerine astronot gönderecek olan NASA, onların sağlığını ve güvenliğini değerlendirmek zorunda. İşte bu nedenle NASA ve NSBRI ile beraber riskleri azltma ve karşı önlemler almak için çalışmalar yapıyor. Her iki kurum yerden çok uzakta kendi başlarına çalışacak astronotlara özgü tıp konusunda araştırma yapıyorlar. Aslında buna uzay tıbbı da diyorlar. Son 10 yılda uzay istasyonuna giden astrontların gitmeden önce ve döndükten sonra bir çok tıbbi araştırmalar yapılıyor. Döndükten sonra hemen de bitmiyor bu çalışmalar, astronotlar ölünceye dek gözlem altındalar. Bilmediğim tıp konusunu daha fazla uzatmadan varılan en önemli kararlardan biri uzay istasyonuna daha fazla kadın astronot göndererek onlardan daha fazla bilgi almak. Sevgilerimle...