Siz Rosetta'dan bıkıncaya kadar ben yazacağım, kusura bakmayın. Fotoğrafta gördüğünüz kişi Rosetta projesinin önde gelen bilimcilerinden ingiliz Matt Taylor. Rosetta ve Philae'deki bilimsel gözlem aletlerini çok farklı ülkeler yaptılar.

O nedenle Matt Taylor'a ingilizlerin sözcüsü olarak bakabiliriz. Philae 67P üzerine indiğinin ertesi günü bu projede çalışan bilimciler çeşitli beyanatlar verdiler. Bunlardan biri de şüphesiz Matt Taylor'du. Gazeteciler önce onun kollarında boşluk kalmamış dövmelerine taktılar, onları sorguladılar. Meğer Rosetta'nın uyandırıldığı gün de bacaklarına Rosetta'nın dövmesini yaptırmış. Unutmayın medya her yerde medyadır. Philae, 67P bir kenara bir bilim adamı olarak bu dövmeler sana yakışıyor mu diye üstü kapalı sormuşlar. O da bilim adı özgürdür, onun görünüşü değil, kafasının içindekiler önemlidir diye yanıtlamış. Bana göre de gayet doğal.

Fakat daha sonra özellikle bilim kadınları giydiği gölek konusunda twitterda iki hashtag ( #ShirtGate ve #ShirtStormile ) büyük bir fırtına kopardılar. Bunlar feminist kadın bilimcilerdi. Giydiği gömlekte yarı çıplak kadın figürleri bulunuyordu. Matt'in bir kadın arkadaşı bu gömlekleri yapıyormuş. Hawai desenli ve rengarek gömleklerdeki kadın figürleri feminnstleri çok rahatsız etmişti. Matt Taylor o denli büyük bir baskı ile karşılaştı ki ertesi günü gözleri dolu dolu özür diledi. Hatta kadın bilimcilerin fotoğraflarının bulunduğu bir tişört de giydi ama feministlerin hücumunu henüz durduramadı.

Şimdi işin yorumuna gelelim. Bilim adamı toplum fertlerinden her konuda farklı olması gerektiğini savunurum. Toplumdan farklı düşüneceksin ki bir şeyler üreteceksin. Bana da çok takılırlar giyimime saçıma sakalıma. Ben bu farklı olmayı önce fiziksel farklılıktan sonra düşünce farklılığının olacağına inanırım. Bir türlü de tam olarak beceremediğim için sanırım iyi bir bilimci olamadım. Uzun yıllardır koluma bir dövme yaptırmak istemiştim, şöyle çıplak bir kadın figürü. Ankara'ya gittiğimde Sevgili Cemal, teklif etmediği için ben de söyleyememiştim. O nedenle hala dövmem yok. Matt'in giydiği gömlekleri görünce bayıldım, ülkemizde bu türden gömlek bulmak hayal. İngiltere'deki öğrencilerime söyliyeyim de bir tane de bana alsınlar. Ülkemdeki tüm feminist dostlarımın bana kızmayacağına eminim. Ben güzel olan her şeyi üstümde taşımak isterim. Kadınlar ise sadece güzel değil, her türlü yeteneğe sahipler.

Sonuç olarak insanların ne giydikleri, ne yedikleri, fiziksel görünüşleri önemli değildir. Önemli olan taşıdıkları bilgi ve davranışlarıdır. Sevgilerimle...