Dil, Tarih ve Coğrafya fakültesinden uzun yıllardır tanıdığım şu anda Kastamonu üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yavuz Unat hocam "Hoca İshak’tan Hoca Tahsin’e Çağdaş Astronominin Türkiye’ye Girişi" adlı makalesini Akademia'daki (https://www.academia.edu/6280628/) sayfasına koymuş.

Ben bir türlü Osmanlılarda Astronomi sorununu öğrenemediğim için hemen okudum.

Kepler'den önce Kopernik güneş merkezli modeli kurmuş, 1600'lü yılların bşında Kepler ve Galileo deneysel olarak kanıtlamış ama Osmanlılara bu çağdaş astronomi bilgileri ne zaman gelmiş, merak ederseniz bu makaleyi okumanızı öneririm. Makalede hiç adı geçmediği ve daha önce de hiç rastlamadığım için Yavuz hocama buradan sormak isterim. Acaba Osmanlı zamanında ülkeye hiç teleskop girmedi mi? İlk teleskop ne zaman geldi?

Benim tesadüfen öğrendiğim (ne kadar doğru, bilmiyorum) Atatürk devrimlerini yaparken 50 tane teleskop getirttiğini ve bunlardan birinin de Gazi Üniversitesinin çatısındaki kubbenin içinde olduğudur. Diğer 49 teleskop acaba nerededir. Bu son soru doğal olarak Yavuz hocaya değil, bu konuda bilgisi olana dostlaramı soruyorum. Sevgilerimle...