NASA'da yaklaşık 15 kişilik bir ekip bizden 250 milyon IY uzaklıktaki Perseus Gökada kümesinin Chandra uzay teleskobu ile alınan X-ışın tayfını incelerken ilginç bir tayfsal çizgiye rastlamış.

Biliyorsunuz evrendeki her maddenin tayfı birbirinden farklıdır, bir anlamda her maddenin parmak izi vardır. Fotoğrafta gördüğünüz bu çizginin hangi maddeden geldiğini araştıran ekip bilinen hiç bir maddenin böyle bir çizgiye sahip olmadığı ortaya çıkmış. Bunun üzerine 73 gökada kümesinin x-ışın tayfına bakılmış ve tümünde bu çizginin varlığı saptanmış. Evrendeki karanlık maddeyi araştıran ekip bunun karanlık maddeden geldiği konusunda hemfikirler.

Gelelim BULBULON nedir sorumuza. Bu çizgiyi oluşturan parçacığa ekipteki araştırmacılar bulbulon adını vermişler. Neden biliyor musunuz, çünkü araştırma ekibinin başında bulunan bir Türk kızı Esra Bülbül. Her ne kadar şimdilik bir şaka olarak dile getirilirse de umarız sözkonusu parçacık bulunur. Google amcadan araştırdım ancak iki türkçe sayfada rastladım bu sözcüğe. Bu konu ve genel olarak karanlık madde konusunda bilgi sahibi olmak istiyorsanız Esra Bülbül'ün Radikal'de yayınlanan söyleşisiniz okuyablirsiniz. Bağantı adresini yazmadan önce çalışırsanız başarıya ulaşırsınız demek istiyorum genç takipçilerime.

Mystery in the Perseus Cluster

Sevgilerimle...