Resmi adı "C/2013 V5" olan bu KY Fas'ın Marakeş kentine yakın Atlas dağlarında 2750 m yükseklikte kurulmuş Oukaimeden gözlemevinde keşfedildiği için bu adı almıştır.
Bu gözlemevinden sözetmeden geçmek olmaz. Fas da az gelişmiş ülke, öyle gözlemevi yapacak parası yok oradaki üniversitelerin. Cadi Ayyad üniversitesi fizik bölümü gözlemevinin binasını yapıyor, İsviçrede bulunan bir derneğin sahibi olduğu Jura gözlemevi kubbesini veriyor. 50 cm çaplı teleskobu da bir fransız amatör veriyor. Bu amatörün adı Claudine Rinner, genç bir kadın ama gökbilime meraklı. Teleskop robotik, gözlem yapıyor ve verileri gönderiyor. Bugüne kadar ayda ortalama 1700 asteroid keşfediyor. Keşfettiği KY sayısı ise dört.
28 Eylül tarihinde enberi noktasından geçecek olan bu KY en fazla 5.6 kadir parlaklığına sahip olacak. Benim gözlediğim zamanlarda parlaklığı 8.5 kadir yöresindeydi. Şu anda dünyamıza yaklaşmakta olan Oukaimeden 16 Eylül tarihinde bize en yakın (71 800 000 km) konuma gelecek. Oort bulutundan kalkıp gelmiş olan bu misafiri bizim sarı kız bırakmadı ve ona ev sahipliği yaptı. Burada görüntünün arabını çıkarttım (gençler bilmez, eskiden önce fotoğrafın negatifi elde edilirdi, halk arasında da ona fotoğrafın arabı denirdi), çünkü kuyruk o zaman çok daha güzel görünüyor. Sevgilerimle...