Atarcalar (pulsar) kalp gibi attığı için bu isim ona verilmiştir. Çok yoğun, kuvvetli manyetik alana sahip nötron yıldızlarıdır. Eksenleri çevresinde çok hızlı dönerler, öyle ki saniyede 1000 kez dönen atarca vardır.
En yavaşları 8.51 saniyede bir döner. İşte dönerken manyetik kutbu eğer dünyaya doğru ise radyo bölgesinde bir atma görürüz. Çapları çok küçüktür yoğun cisimlerdir. 20 km çapında bir atrca dünyamızdan ağırdır. İlk kez 1967 yılında keşfedilen bu gök cismini Jodie Foster'in Contact filminden biliyorsunuz. Atarcalar hakkında bol bilgiyi internetten bulabilirsiniz, bugünkü konumuz daha farklı.
Bugüne dek bulunan 300 pulsardan hareketle bilimciler istatistik olarak Samanyolu gökadasında 200 000 pulsar olduğuna karar veriyorlar. Samanyolu merkezinde bulunan kara delik ve çevresi feleket derecede ne ararsanız vardır. Bulutsular yıldızlar, çift yıldızlar gibi ama bugüne dek sadece bir tane atarca bulunmuş. Gözlene bölgede 50 tane atarca olması gerekirken neden bir tane var, bu atarcalar nereye gitti sorusunu araştırıyor bilimciler. Bu konuda yayınlanan bir makaleye göre gökadamızın merkezi yöresinde bol miktarda bulunan kara madde zamanla atarcalrın içine girerek onun kütlesini artırıyor ve bu nötron yıldızlarını çekim gücünü artırarak kara delik haline dönüştürdüğü için biz aradığımız sayıda atarcaya ulaşamıyoruz. Ortaya konan modelin ne kadar geçerli olduğu ileride yapılacak çalışmalara bağlı. Sevgilerimle...