Vallahi bu bir Zeytung haberi değil, gerçek. 2006 yılında NASA 2024'de Ay yüzeyinde koloni kurmayı planlamaya başlamıştı. Çeşitli projeler için çağrıda bulundu ve Florida bilimcileri bu konuda çalışmaya başladılar.

Her insan tuvalete gider ve atık bırakır, astronotlarda öyle olduğuna göre bundan nasıl yararlanırız sorusunun yanıtı aranıyordu. Bugüne kadar Uluslararası Uzay İstasyonundaki astronotları katı atıkları biriktiriliyor ve kargo araçlarına yüklenerek atmosferde yakılıyordu. Kokusu bize gelmiyor çünkü özel süreçlerle paketlenir ve yakma işi okyanus üzerinde yapılır.

Bir günde astronot başına 290 litre metan gazı elde edilebileceği anlaşılmış. Havasız çürütücüler kullanılarak bu dönüşümü gerçekleştirebiliyorlar. Bu işlem biogaz yani metan ve karbondioksit üretirken dışkıdaki tüm mikropları da öldürüyor. Ay'da çalışacak astronotlar Ay'da ürettikleri katı atıkları getirip yer atmosferinde yakamayacaklarına göre ay yüzeyini kirletecek demektir. Onun yerine çok yararlı br işte kullanabilecekler. Florida üniversitesi yiyecek ve ziraat enstitüsü çalışanları biriktirilecek yakıtların bir uzay aracını dünyay geri getirecek kadar roket yakıtı elde edebileceğini ileri sürüyorlar. Darısı başımıza. Sevgilerimle...