Geçtiğimiz yıl Uluslararası Uzay istasyonun'da (UUİ) görev yapan İtalyan astronot Luca Parmitano uzayda bulunduğu ilk haftanın sonunda yaptığı söyleşide en çok özlediği şeyin bir fincan espresso kahve olduğunu söylemişti.

Benim pek kahve kültürüm yok ama bu kahveye az süt köpürterek eklediğinizde kapuçino, çok miktarda sıcak süt eklediğinizde ise Latte oluyor. Ben helale haram katmadığım için sabahları duble espresso içmesem o günüm kötü geçer, bir türlü uyanamam. Şu anda UUİ'deki astronotların da suratlarının biraz asık olduğunu düşünüyorlar. Nedeni de 24 Kasım tarihinde UUİ'ye giden yeni üç kişilik ekipte olan yine İtalyan kadın astronot Samantha Cristoforetti yeni üretilen kahve makinesini beraberinde götürecekti ama 20 kilo ağırlığında olan makine ağırlığı yüzünden Soyuz'a alınmadı.

ESPRESSOAslında İtalyan uzay ajansı en iyi espresso kahve makinesi yapan Lavazza ve mühendislik şirketi Argotec ile işbirliği yaparak 2012 yılından bu yana ISSpresso adını verdikleri uzayda kullanılacak bir kahve makinesi için araştırmalar yapıyorlardı. Biliyorsunuz uzayda mikrogravite ortamında her şey zor, yani gündelik yaşamımızda kullandığımız kahve makineleri orada çalışmıyor. Belirli bir basınç altında su kaynayacak (94 derece) ve kahvenin üzerinden geçirilerek bir fincan sıvı kahve düşecek. Suyun kaynaması, kahvenin üzerine getirilmesi ve çıkan kahve damlalarının bir kaba alınması her biri uzayda ayrı bir süreç. Nihayet yapımı iki senede bitmişti ama şimdi astronotların Nisan ayına kadar beklemeleri gerekiyor. Gönderilmesi gecikince bu kahve makinesi yapan şirketler üzerinde çeşitli denemeler yaparak daha da geliştirmey başladılar. Diğer yandan ABD'de bulunan Orbital Sciences firmasının geliştirdiği Cygnus kargo uzay aracı Nisan 2015'de makineyi UUİ'ye taşıyacak ve astronotların yüzü gülecek.