Philae kondusunun yerini henüz bulamadılar, bu konuda ESA bilimcileri çalışıyorlar belki yılbaşı hediyesi olabilir diyorlar. Burada size iki fotoğraf sunuyorum.

67P goruntu 167P goruntu 2
Birinci fotoğrafa baktığınızda ilginç bir yar (sırt) var, sanki derin bir vadinin kenarı. İkinci fotoğraf birincinin özgünü, yani ilk fotoğraf bundan kesip biçerek biraz da döndererek elde edilmiş. Bunu siz de farkedebilirsiniz. Fotoğraf 67P'den 21.1 km uzakta iken Rosetta'nın navigasyon kamerası ile alınmış dört görüntünün bir mozaiği. Görüntüde her piksel 1.71 m'ye karşılık geliyor. Mozaiği oluşturan her görüntü 1024x1024 piksel olduğuna göre diagonal olarak 1.75 km'dir. Mozaik görüntü kenarlarından kesildiği için diagonali 2.9 x 2.6 km'dir.

Bu teknik bilgilere sahip olduğunuz zaman o sert sırtın kaç metre olduğunu tahmin edebilirsiniz. Benim gözümle yaptığım ölçüde 1 km'ye yakın olduğunu söyliyebilirim. Bu bölge benim patatese benzettiğim iki yumrunun arasındaki boyun kısmı. Demek ki milyonlarca yıl en çok bu bölgeden kütle kaybetmiş kuyrukluyıldız. Kaybolan Philae kondusunu bu fotoğraflara bakıp aramıyorlar doğal olarak, neden? Çünkü Philae 1 m boyundaydı, fotoğrafta 1 piksele bile sığmıyor. Konduğu anda gönderdiği fotoğraftan arıyorlar onu ESA bilimcileri. Büyük olasılıkla bol miktarda fotoğraf çekerek Philae'nın gönderdiği görüntüye benzer konumu arıyorlar. Her şeye karşın 2015 yılında Philae kondusunun uykudan uyanacağı konusunda hemfikirler.