Saklıkent'de havalar son iki gündür parçalı bulutlu ama 27 ve 28 Haziran'da bir şeyler çekmiştim. İşte fotoğrafta gördüğünüz Yaban Ördeği kümesi de Cuma gecesinin çalışması.
Her biri 1 dakikalık pozlardan 62 tane çektim. Daha sonra DSS yazılımı ile hizalayıp istiflediğinde sadece 51 tanesini kullandı. Dolayısıyla 51 dakikalık bir pozla alınmış oldu.
Bu kümeye baktığınızda tipik küresel küme dersiniz çünkü görüntüsü öyle ama değil Yaban Ördeği bir açık yıldız kümes, yani Ülker ve Öküz kümeleri gibi. Bu çok bilinen her iki küme de bize yakındır, sırasıyla 430 ve 150 ışık yılı uzaklıktadır. HalbukiYaban Ördeği açık yıldız kümesi 5500 IY uzaklıktadır. Bu enç küme bizden çok uzakta olduğu için küresel küme gibi gözükmektedir.
Kartal takımyıldızının hemen güney batısındaki Kalkan takımyıldıznda bulunan Yaban Ördeği kümesi 1681 yılında Gottfried Kirch tarafından keşfedildi. 1764 yılında da Charles Messier M11 olarak onu kataloğuna aldı. 19. yüzyılda bir gökbilimci olan ingiliz amiral William Symth bu kümeye teleskobu ile baktığında parlak yıldızların yaptığı V şeklini uçan yabak ördek sürüsüne benzetmiş ve M11 olarak bilinen kümenin adı o günden bu yana Yaban Ördeği olarak bilinir.
Çok genç olan Yaban Ördeği 220 milyon yaşında ve içinde yaklaşık 2900 yıldız üyesi var. Fotoğrafa baktığınızda çevresinde karanlık yıldızlararası bulutları görmek de olası. Eğer bizim güneşimiz bu kümenin içinde olsaydı bize çok sönük görünecekti. Eğer dünyamız da bu kümenin içinde olsaydı geceleyin gökyüzünde parlak yıldızlardan yüzlerce görürdük. Karanlık bir yerde çıplak gözle görülebilir. Dolayısıyla teleskopsuz görülen en uzak küme olma özelliğini de taşıyor.