Güneşi sürekli gözleyen NASA/ESA yapımı SOHO Uzay Teleskobu var, uzun zamandır gözlem yapıyor. Bir zamanlar gökyüzüne meraklı insanlar bu teleskoptan gelen görüntüleri beklerlerdi ve inanamayacağınız sayıda KY buldular. Onun üzerine SOHO'nun bilim ekibi sanırım bir yazılım yaptı, kimseye bırakmadılar KY'ları, artık kendileri buluyor.

SWAN Kuyrukluyildizi 3Haz2020 2SOHO'da bir başka kamera var adı SWAN, diğer kameradan farkı güneş çevresinde daha büyük bir alan görüyor ama sadece morötesi bölgede gözlem yapıyor. Yine Avustralyada amatör astronom Michael Mattiazzo, bu kameranın görüntüsünü her gün bekleyerek bugüne dek 7 tane KY yakalamış. Son sekizinciyi 25 Mart günü yakalıyor ve hemen teleskobunun başına geçerek ilk açık havada onu gözlüyor.

İlk gözlediğinde SWAN'ın parlaklığını 9.7 kadir olarak tahmin ediyor. Fakat bu sırada İtalya'da bazı amatörler, onlar da SWAN kamerasından gelecek görüntüleri bekleyenlerden, hemen iTelescope ile KY'ı gözlüyorlar ve 8 kadir parlaklığında olduğunu ortaya koyuyorlar. KY, o zaman ve şimdi sadece güney yarımkürede gözüküyor. Sanırım biliyorsunuz iTeleskope'a ücretini vererek internet ile bağlanıp gözlem yapabiliyorsunuz. Bu iTelescope birlikteliğin her iki yarım kürede onlarca teleskobu var.

Dünya Astronomi Birliği hemen yörüngesini saptıyor, tutulum düzlemine neredeyse (110°) dik. Son bir haftada gözlemlerin sayısı artıyor ve görülen o ki KY parlamaya devam ediyor. Kısa zamanda parlamasının artmasını KY'ın patlamasına (outburst) bağlıyorlar. Güneşe yaklaştıkça KY'ın çekirdeğinin içinde buzların süblime olması, gazların birikmesi sonucu aniden yüzeyden dışarı çıkması olayına patlama deniliyor. Bu konuda 1-2 kuram daha var ama onlardan söz etmeyelim.

2007 yılında özellikle Uğur İkizler'in açık her gece fotoğrafını çektiği Holms KY'nda da benzer patlama olmuş ve KY çok hızlı parlaklaşmıştı, fakat sonra hemen sönmeye başlamıştı. SWAN'ın her gün saptanan parlaklığı ışık eğrisine yerleştirildiğinde şu anda dikine bir şekil gösteriyor. Dolayısıyla Güneşe en yakın olacağı 27 Mayıs tarihindeki parlaklığı konusunda bazı bilimciler 4, bazıları da 2.5 olacak diyorlar. Yani karanlık bir yerde çıplak gözle gözlenebilecek, umarım ATLAS gibi olmaz.

Bizler yani kuzey yarım kürede orta enlemlerde oturanlar Mayıs'ın başından itibaren bu KY'ı gözleyebileceğiz. 1 Mayıs tarihinde 6 kadir sınırını geçecek. 5 Mayıs'da Balina (Cetus) takımyıldızında onu görmeye başlayacağız. 13 Mayıs tarihinde dünyaya en yakın noktadan geçecek, 52 milyon km öteden ve parlaklığı 4 kadir yöresinde olacak. Haziran ayının ikinci yarısına kadar bu güzeli gözleyebileceğiz. İlişikte son çekilen bir fotoğrafı ve bu KY'ı gökyüzünde nerede olacağını gösteren harita var. Gökyüzü güzeldir, insana huzur verir, umarım gözlersiniz, KY'ın başına bir iş gelmez. Sevgilerimle...