Ülkemizdeki tüm gökbilimcileri tanırım, hem yaşlı olduğumdan hem de profesyonel gökbilimcilerin ILETI listesinin moderatörü olduğum için. Emir Karamehmetoğlu adını hiç duymamıştım, araştırdım TED Ankara'da okuduktan sonra liseyi ABD'de okumuş, o nedenle tanıyamamışım.
Her neyse şu anda İsveç Stockholm Üniversitesinde doktora çalışmalarını yapan Emir büyük bir araştırıcı grubu ile yaptığı çalışmada bu ilginç süpernovayı analiz etmişler. Astrophysical Journal dergisinde yayınlanan 14 yazarlı makalede Emir birinci sırada.
Kısaca OGLE14-131 katalog adı ile bilinen yıldız 11 Kasım 2014 yılında 19.8 kadir parlaklığında gözleniyor. Daha önce 28 Eylül 2014 tarhinde 21.3 kadir parlaklığında görüldüğü için hemen dikkatleri üzerine çekiyor. Robotik teleskoplar işte ışığı değişen bu yıldızları arar ki gökbilimciler buna kısa süreli değişen (transient) kaynaklar adını verirler. Bu keşiften sonra hemen VLT, NTT, ve GROND teleskoplarını kullanarak kaynağın ışık ölçümü ve tayf gözlemlerini gerçekleştiriyorlar.
Süpernovalar birdenbire parlarlar en parlak duruma 10-15 günde gelirler ve sonra yavaşça sönerler. OGLE14-131 ilginç bir süpernova çünkü en parlak duruma yaklaşık 50 günde gelmiş, o nedenle yavaş çekim süpernova ifadesini kullanıyorlar. Araştırmacılar yaklaşık 40 gün önce gözlemeye başlamışlar ki her süpernova kaşifinin arayıp da bulamadığı bir olanaktır. Yapıln hesaplarda 1.21 milyar IY uzaklıkta olduğu saptanıyor ama çok ayrıntılı araştırmalarına karşın içinde bulunduğu gökada bir türlü gözükmüyor.
İlk görselde 29 Kasım 2014'de görülen yıldız, 1 Ağustos 2016'da NTT teleskobu ile alınan görüntüde yok olduğu görülüyor. İkinci görselde ise süpernovanın ışık eğrisini görüyorsunuz. Sevgilerimle...