Uzun zamandır bu tür ötegezegenleri yazacaktım, yeni bir keşif daha olunca yazmak şart oldu artık. Neden tuhaf diyoruz çünkü bizim güneş sistemindeki kurallara uymadığı için.

Güneş sistemi büyük bir molekül bulutunda oluşurken ekvator düzlemi boyunca bir disk oluşur. Tüm bulut dönerek güneş ve gezegenler oluşurken doğal olarak gezegenlerde yörüngelerinde güneşin döndüğü yönde dolanırlar.

Bir grup bilimci K2-290 yıldızının önünden gezegenleri geçerken onun ayrıntılı tayfların aldılar. Gezegenlerin yörüngesi daha önce biliniyordu yani hangi yönde dolandıkları. Aldıkları tayfların incelenmesi sonucunda yıldızın ters yönde döndüğünü buldular. Bir gezegen sisteminde olmayacak bir olaydı, neden çünkü güneş sisteminin oluşum kuramına ters bir bulguydu.

Tayfları daha da yakından inceleyince K2-290 yıldızının bir üçlü sistemin üyesi olduğu ve ana birleşenin bu iki gezegenli yıldız olduğu anlaşıldı, o nedenle bu yıldız K2-290A olarak gösterilir, diğerleri de B ve C ile gösterilir. Gelelim gezegenlerin özelliklerine. K2-290Ab gezegeni 3 dünya boyutunda ve yörünge dönemi 9.2 gün. Diğeri yani K2-290Ac gezegeni ise 11.3 boyutunda v e yörünge dönemi 48.4 gün.

Bilimcilerin her gördükleri tuhaflığı açıklayacak bir modelleri vardır. İleri sürülen modele göre baş yıldızın çevresinde disk oluştuğunda yani daha gezegenler oluşmadan önce ona yakın K2-290B yıldızı söz konusu diski çekimsel tork kuvveti ile yönünü çevirdiğini düşünüyorlar. Kırmızı bir cüce olan K2-290B, baş yıldızdan 113 GB uzaklıkta. Son olarak gezegenlerin yörünge düzlemi ile yıldızın dönme ekseni arasında 124 derecelik bir açı var, güneş sisteminde ise bu açı 90 derecedir. Sevgilerimle...