Güneş sistemi dışında, yıldızların çevresinde dolanan ötegezegenlerin keşifleri her gün artıyor. Güneşten çok daha küçük ve soğuk olan Gliese 486 isimli yıldızın çevresinde bulunan gezegen hem tayfsal hem da fotometri gözlemi yapıldığı için onun her türlü parametresi elde edilmiş.

Yıldızından 2.5 milyon km uzakta ve 1.5 gün dolanma dönemi olan Gliese 486b isimli ötegezegen dünyamıza çok benziyor. Yerden %30 daha büyük ve 3 yer kütlesinde olan bu gezegenin yüzeyinin daha çok Venüse benzediği ve sıcaklığının 500 derece olduğu anlaşılıyor.

Bu bilgiler o kadar çok arttı ki ben size bu makalede yayınlanan grafikten ve onun anlamından söz edeceğim. Gök cisimlerinin hepsinde bir kütle-yarıçap bağıntısı vardır. Grafikte sarı noktalar daha önce bulunan gezegenleri gösteriyor. Kırmızı nokta Gliese 486b ötegezegeni ile birlikte Venüs ve Dünya da gösterilmiştir. Kütleyi hacıma böldüğünüzde ortalama yoğunluğu elde edersiniz. Kuramsal olarak ortalama yoğunluk çizgilerini çizdiğimizde bulunan bu yeni gezegenin de yer gibi kayalık, topraktan oluşmuş olduğunu görüyoruz.

Eğer bir gezegen demirden veya tamamen sudan oluşmuşsa o tür gezegenlerin kütle ve yarıçaplarının nasıl olacağını bu grafiğe bakarak bulabilirsiniz. Sevgilerimle...