Geçtiğimiz hafta keşfedilen ötegezegenlerin sayısının 1000'i geçtiğini vurgulamış ve boyutlarına göre nasıl sınıflandırıldığını vermiştim. Bu fotoğrafta ise iki boyutlu bir sınıflandırma var.
İlki büyüklüklerine göre ve ikincisi ise yıldızlarına olan uzaklığına göre. Fotoğrafın üzerinde ilginç bir istatistik daha var. Dikkat ederseniz artık güneş sistemine benzer yıldız sistemleri de birikiyor. Örneğin 6 gezegeni olan 4 yıldız sistemi bulunmuş.
Yıldızına olan uzaklığına göre sınıflandırma, yaşam arama konusu için çok önemli. Çünkü astrobiyologlar yaşamın suda başladığı konusunda hemfikirler. O zaman suyun sıvı halde bulunduğu gezegenlerde yaşam olabilir. Eğer gezegen yıldızına yakın ise su buharlaşacaktır. Eğer uzak ise, bu kez de su donacaktır. "Yaşanabilir Bölge" tanımı suyun sıvı halde bulunduğu bölgedir. Örneğin dünyamız bu bölgenin tam ortasındadır.
Onaylanmış 994 ötegezegenin sıcak, soğuk ve yaşanabilir bölgede nasıl bir dağılım gösterdiği fotoğrafta görülmektedir. Bulunan ötegezegenlerin sadece %1'i yaşanabilir bölgede ve bunların hepsi de kütleleri 2-10 yer kütlesinde olan süper dünyalar. Bu bölgede henüz dünyaya benzer gezegen bulunamadı. Nedeni de henüz teknolojimiz yeterli değil ama her gün gerekli teknolojiye biraz daha yakınlaşıyoruz. Büyük kütleli ötegezegenleri bulmak ise çok kolay, 30 cm'lik teleskop kullanarak da bulabilirsiniz.
Yaşanabilir bölgede bulunan büyük kütleli dev-gaz gezegenlerin eğer varsa uydularında yaşam vardır düşüncesi ile bilimciler onu dahi aramaktalar. Bugün birkaç ötegezegenin bizim Ay'ımız gibi uyduları olduğu gözlendi. Tamamen su ile kaplı ötegezegenler de araştırılıyor. Unutmayın bilimde araştırmanın sınırları yoktur.