1995 yılından bu yana 5200 ötegezegen keşfedildi. Ne arıyoruz, evrende bizden başka yaşam var mı? Böyle bir amaca ulaşmak için elimizde bol miktarda ötegezegen olması gerekir. İşte bunun için gökbilimciler çok çalışıyor, hem yerdeki teleskopları kullanıyorlar hem de yeni uzay teleskopları tasarlıyorlar.

Bu çalışmaların sonucunda keşfedilmiş ama ikinci bir yöntemle varlığı kesinleşmemiş, dolayısıyla daha onaylanmamış 12 000 ötegezegen adayı var.

Bulunan ötegezegenlerin boyut dağılımlarına baktığımızda ilginç bir sonuç ile karşılaşıyoruz. Kendi güneş sistemimizde ya boyutu küçük yer benzeri gezegenler var, yada boyutu büyük dev gaz gezegenler var. İlişik görsele baktığınızda ise Neptün boyutunda olanlar en fazla. Süper dünya boyutunda dediklerimiz ise boyut olarak dünya ile Neptün arasında olanlar, yani bizim güneş sisteminde hiç böyle boyutta gezegen yok.

Neptün dünyadan çap olarak sadece 4 kat büyük. Süper dünya boyutlarında olanların çoğunun kayalık gezegenler olduğu düşünülüyor. Bizde yok ama evrende bol miktarda var. Yer benzeri gezegenlerin sayısının az olması maalesef onlar için iyi bir keşif yöntemi bulamayışımızdan kaynaklanıyor. Yer ve Merkür büyüklüğünde ötegezegenleri keşfedecek yöntemi bulduğumuzda yazının başında dile getirdiğim sorunun da yanıtını sanırım bulacağız. Sevgilerimle...