Bu haberi görünce hemen okumak istedim, çünkü, bir gezegenin iç yapısı bir çok açıdan önemlidir. Popüler haberi okurken bir de baktım ki bu projede çalışan 6-7 kişiden biri Türk.

Onun Amerikan sismoloji Derneğinin yıllık toplantısında yaptığı sunumu özetliyor haber kaynağı. İstanbul Üniversitesinden mezun olduktan sonra ABD'de doktorasını tamamladıktan sonra İngiltere ve daha sonra İsviçre Zürih'de jeofizik enstitüsünde doktora sonrası çalışmalar yapan Savaş Ceylan sismoloji konusunda uzmanlaştığı için bu Mars projesinde yer alıyor.

InSight uzay aracı Mars yüzeyine indikten sonra aracın yanına ama ondan uzak bir bölgeye sismograf yerleştirdi. Marsta gayet düzgün çalışan bu alet ölçüm verilerini dünyaya gönderiyor ve bilimciler gelen verileri analiz ediyorlar. Marstaki sismograf doğal olarak yer yüzündekine benzemiyor ama inceleme sonucu 500'den fazla deprem kaydedildi. Bu depremlerin büyüklüğü anladığım kadar 3.5 şiddetinden daha küçük. Mevcut rüzgar, güneş ışığı, elektronik gürültüden bu depremleri çıkarmak çok zor. Üç tane büyük deprem kaydedilmiş, P ve S dalgaları elde edildiği için konumu da saptanmış, fotoğrafta görülen Cerberus Fossae bölgesi.

Sayın Savaş Ceylan'dan Mars depremlerinin hikayesini türkçe dinlemek isterseniz, jeofizik odasının düzenlediği bir ZOOM toplantısının videosunu YouTube'da izleyebilirsiniz. Bağlantı adresi: https://www.youtube.com/watch?v=9G6WFnEuWkI Böyle uluslararası projelerde çalışan türk bilimcileri görünce heyecanlanıyorum ve sizlere tanıtmak istiyorum. Sevgilerimle...