Son zamanlarda bildiğimiz teleskop tasarımları değişmeye başladı, çünkü bilimciler tüm gökyüzünü sürekli taramak istiyorlar. Birinci amaç ötegezegen keşfi.
Daha önce sadece LSST'yi yazmıştım sizlere bu kez de önümüzdeki ilkbaharda Şili, Cerro Tololo Inter-American Gözlemevinde faaliyete geçecek olan EvryScope'un özelliklerini vereceğim. Bu tarama teleskoplarının yararları çok fazla, dolayısıyla mühendisler yeni tasarım yapıyorlar. En kötü yanı ise amatör gökbilimcilerin ekmeği ile oynuyorlar. Eskiden tüm kuyrukluyıldızları amatörler bulur, dolayısıyla gökyüzüne adlarını yazarlardı. Şimdi genellikle gördüğünüz KY'ların adları PanStarrs, Linear gibi sözcüklerle başlıyor. LoveJoy ise küçücük teleskobu ile bu büyük tarama teleskoplarına direnmeye devam ediyor.
Ekvatoryal alman türü bir kundak üzerinde 27 tane teleskop düşünebiliyor musunuz? Her biri 61 cm çapa sahip ve odak düzlemlerinde 29 Mpixel CCD'leri var, toplam 0.27 Gpixel bir detektör boyutu. Tüm kameralar aynı zamanda 2 dakikalık pozlarla sabaha kadar çalışacak. Her iki saatde bir kundak geri alınıp resetlendikten sonra tekrar tarama yapacak. Bu yöntemle her iki saatde tüm gökyüzü taranmış olacak. Belirli bir anda CCD'lerin göreceği toplam alan 10 200 derece kare, üstüste gelen alanlar çıkarıldığında 8600 derece karelik bir alan görecek. Bir yılda alınan verilerin sıkıştırılmış depolanması 100 TB yöresinde olacak. 16. kadirden daha parlak tüm yıldızları her gece 6.5 saat gözleyecek EvryScope'un çok ucuza mal edildiği yazıyor ama ne kadar olduğunu bulamadım. Aynı sistemi Antartika'ya da kurmayı düşünüyorlar. Sevgilerimle...