Bizden 3.5 milyar IY uzaklıkta OJ 287 kod adı ile bilinen bir galaksi (Blazar) var. İlk kez 1891 yılında bu galakside bir parlama gözlenmiş. Daha sonra aralıklarla bu parlama tekrarlanmış, tam bir dönem göstermiyor ama 12 yıl yöresinde. Bu parlama öyle büyük ki bizim Samanyolunun uzaya yaydığı ışınımdan daha fazla. Bir başka deyişle 1 trilyon güneşin toplam ışığından fazla.
1900'lerin son çeyreğinde çift kara delik modeli uygulanıyor ve bilimciler yaptıkları modelle çözüyorlar. Ortada 18.35 milyar güneş kütlesinde bir kara delik var ve onun çevresinde 150 milyon güneş kütlesinde bir kara delik yaklaşık 11-12 yıl dönemle dans ediyor. Asıl kara delik bugüne dek gözüken en büyük kara delik olduğunu unutmayın. Peki parlama neyin nesi derseniz yoldaş kara delik çok basık elips yörüngede dolaşırken ana kara deliğin çevresindeki yığılma diskini delip geçiyor, işte o zaman o müthiş parlama gözleniyor.
Bu dans eden çiftin çok farklı modelleri yapılıyor ve yapılan modellerin doğru olup olmadığını bir sonraki parlamanın ne zaman olacağını bilirlerse onun en iyi model olduğu kanıtlanacak. Bu galaksi üzerine çalışan bilimciler 2010 yılında toplanıyorlar, kafa kafaya veriyorlar ve bir sonraki parlamanın 2015 yılında olacağını ve gününü saptıyorlar ama 3 hafta hata ile tahmin ediyorlar.
Hindistan Mumbai Temel Araştırma enstitüsünde doktora öğrencisi Lankeswar Dey isimli doktora öğrencisi 2019 yılı Temmuz ayı sonunda parlama olacak diyor yaptığı modele göre. O tarihtede hedef güneşin arkasında olacağı için yer yüzünde hiç bir gözlemevi onu gözleyemez. O nedenle emekli olmadan önce Spitzer Uzay teleskobundan gözlenmesi için başvuruyorlar. Spitzer yerden 254 milyon km uzakta olduğu için Gözlemi yapıyor ve 31 Temmuz günü parlamayı yakalıyor.
Yazı uzun oldu ama bu dans eden kara delik çifti ile daha çok ilginç veriler var ama benim alanım olmadığı için onları yazmıyorum. Burada önemli olan kafana bir şey takarsan, eldeki verilerle modelini çakıştırmaya uğraşırsan bir doktora öğrencisi de olsan bir çok problemi çözebilirsin. Yoldaş her dönüşünden sonra aynı Merkür gezegeninin yaptığı gibi yörünge yarı büyük ekseni hareket ediyor o nedenle tam 12 yıl sürmüyor parlamanın gerçekleşmesi. İlişikteki videoyu izlerseniz dans eden yoldaşın yörüngesini izleyebilirsiniz. Sevgilerimle...