Bu gökadanın kataloglardaki adı NGC 4565'dir. Neden iğne adı verilmiş derseniz gökyüzündeki görüntüsü ince dar bir profil gösterdiği için bu ad verilmiş. Aslında bizden 30-50 milyon ışık yılı uzaklıkta ve bizim bakış doğrultumuz tam gökadanın düzlemi ile yani kenarı ile çakışmış olduğundan bu sarmal gökadayı biz iğne gibi görüyoruz.
İlk kez Sir William Herschel tarafından 1785 yılında gözlenmiş bu gökadayı bize yakınlığı nedeniyle küçük teleskoplar ile gözlemek olası. Parlaklığı sadece 10.42 kadir olan iğne gökadası Berenisin Saçı takımyıldızında bulunur.
Sarmal kollar ve tozdan oluşmuş ince diskin merkezinde yıldızlardan oluşmuş şişkin bölge çok belirgindir. Bu şişkin bölgeyi diskteki toz bulutları tam ortadan ikiye böler. Yani toz ve gaz bulutları merkezden gelen ışığı soğurur. Bu durum tüm görkemli sarmal gökadalarda görülür. İğne gökadasının dikine hızı bizden saniyede 1282 km hızla uzaklaştığını göstermiştir. Çapı 90-125 bin ışık yılı olan bu gökadanın salt parlaklığı onun kütlesinin 11 milyar güneş kütlesinde olduğunu belirtir. Bir başka deyişle güneş kütlesinde 11 milyar yıldız barındırır.