Konferanslarımda öğrenciler sorarlar, bize en yakın kara delik nerede diye, yanıtım basit olur, büyük kütleli yıldızların en sonunda kara delik olarak yaşamlarını bitirdiklerini biliyorum ve bunlardan 12-13 tane bulundu ama hangisi yakınımızda bilmiyorum kusura bakmayın derim çünkü aklımda böyle şeyleri tutmam ama artık tutacağım çünkü en yakını bulundu.

Avrupa Güney Gözlemevlerinde bulunan güzel teleskoplarla gözlem yapan bir grup bilimci bir kara delik yakaladı.

HR 6819 kod adlı yıldız eskiden bu yana bir çift yıldız olarak biliniyordu. Güney yarım kürede Teleskop isimli takımyıldızda bulunan bu görsel çift yıldız çıplak gözle bile görülebiliyor. Yapılan tayfsal gözlemler sonunda bu yıldızlarda birinin 40 gün dönemle başka bir yıldızın çevresinde dolandığını saptıyorlar. Demek sistem çift değil üçlü bir sistem. Gökbilimcilerin yakından bildiği yöntemlerle hemen yörünge analizi yapılıyor ve çevresinde dolandığı cismin 4 güneş kütlesinde ama teleskopta görülmeyen bir bileşen.

1000 IY uzaklıkta 4 güneş kütleli cisim bir yıldız olsa kendisini gösterir. O zaman bu bir kara deliktir diyor araştırmacılar. İlişik resimde (gerçek değil, ressam çizimi) bu üçlüyü görüyorsunuz. En dıştaki mavi çizgi içerdeki ikili sistemden çok uzakta olan görsel bileşen. Kırmızı çizgi ile gösterilen yörünge kara deliğin, onun yanındaki mavi çizgi ile gösterilen ise 40 günlük dönemli kara deliğin çevresinde dolaşan bileşen. Hepimize hayırlı olsun, bir kara delik daha bulduk. Sevgilerimle...