SLOAN adlı bir tarama sonucunda milyonlarca galaksinin görüntüsü elde edidi. Daha sonra da bu veriler çeşitli bilimsel amaçlara ulaşmak için bilime meraklı tüm insanlara açıldı.

Sadece merakları yüzünden bilimcilere yardım eden insanlar vardı dünyada. Türkiyeden kaç kişi böyle bir projeye katıldı bilmiyorum Zooniverse web sayfasında hangi bilime meraklıysanız onunla ilgili bir projeye katılabilirsiniz. İşte bu insanlardan biri 2007 yılında incelediği görüntülerin birinde ilginç yeşil ama küçük bir şey keşfetti. Sonraki araştırmalar sonucunda bunun farklı bir galaksi olduğu anlaşıldı.

Yeşil bezelye türü galaksiler çok gençtiler ve yeni oluşan genç yıldızlardan meydana gelmişti. Boyutları 51-10 IY yöresinde olup bizim galaksinin neredeyse 10’da biri mertebesinde. Çok küçük görünmeleri ve yeşil renkte olmaları nedeni ile bunlara yeşil bezelye adı verildi ama bunlar çok yoğun mavi galaksilerdi. Genç oldukları için bol miktarda oksijen içeriyorlardı, dolayısıyla tayflarına bakıldığında kuvvetli oksijen çizgisi görülüyordu. Diğer ilginç özelliği ise aktif bir galaksi çekirdeklerinin olmaması.

JWST uzak galaksileri gözlediğinde onların tayflarını da almıştı. Bir grup bilimci görüntülerin birinde üç galaksinin tayfının yeşil bezelye galaksilerinin tayfı ile aynı olduğunu buldular. İlişik görüntüde alttaki üç kırmızı tayf bu galaksilere ait. Üstteki iki yeşil tayf ise yerel çevremizde görünen yeşil bezelye galaksilerin tayfı. Büyük patlama teorisinin evren oluştuktan 1 milyar yıl sonra başlayan yeniden iyonlaşma çağında gözlenmesi beklenen bu yeşil bezelyelerin 700 milyon yıl yaşında olduğu kırmızıya kaymalarından anlaşılmıştır.

Bu tür galaksiler yerel çevremizde nadir olarak bulunmakta ve olgun galaksiler arasında yer almaktadır. Aynı şekilde erken evrende de çevrelerinde kendileri yaşında evrimleşmiş galaksiler arasındadır. Bu ilk galaksilerde oksijenin oluşması için en az 1 milyar yaşında olması gerekiyor ama büyük patlamadan sadece 700 milyon sonra gözleniyor. Bu teorinin savunucuları ise erken tür galaksilerin düşünülenden çok hızlı evrimleş olduğunu ileri sürüyorlar. Sevgilerimle…