Bu soruyu Google amcaya sorduktan sonra bir çok web sayfasında 100 milyar olduğunu söyler. Sanırım 7-8 yıl önceydi bir makale okumuştum, bilimsel olarak sorunun yanıtını veriyordu ama 100 milyar zaten büyük sayı, uğraşmayalım okuyucu bu sayının ne denli büyük olduğunu bilir diye diye 100 milyar deyip geçiyorlar.

Okuduğum makalede yakın çevremizde belirli bir hacımdaki yıldızı sayıyorlar daha sonra Samanyolunun hacmini bildikleri için tüm sayıyı çıkarabiliyorlar. O makalede 400 milyar sayısını buluyorlar hatasını vermeden de bu en az bu kadar olmalı diyorlardı. Çünkü hala sönük oldukları için ele aldıkları hacım içinde kırmızı ve kahverengi cüceleri göremediklerini düşünüyorlardı.

Yeni bir tarama yapılmış adı karanlık enerji kamerası ile düzlem taraması (Dark Energy Camera Plane Survey, DECam). Bu taramadan amaçları ne onu bilmiyorum ama projede olanlar da bir yan ürün olarak veriyorlar. Samanyolu diskinin güney yarım küresi içinde kalan kısmını çeşitli kırmızı öte filtrelerle gözlemişler ve sonuçta 3.32 milyar yıldız, ötegezegen bulutsu ve diğer cisimleri bulmuşlar. Taranan bölgenin büyük bir kısmı ülkemizden gözlenemez ama merak ederseniz siz de bu 3.32 milyar nesneye bakabilirsiniz. Web sayfasının adresi: https://decaps.legacysurvey.org/viewer?ra=195.1948...

Kameranın taradığı gökyüzünün sadece %6.5’luk kısmı, galaksi düzleminde ise 130 derecelik bir şerit şeklinde alan gözlenmiş. Gökyüzünün %100’ünü tarasaydı şu kadar nesne olurdu demek yanlış çünkü galaksi düzleminde yoğun yıldız var. Galaksi diskinin 130 derecelik bölümünü değil de tüm diski tarasaydı en az 8 milyar yıldız çıkıyor. Bu hesabı ben yaptım umarım yanlış olmamıştır. Maalesef makalelerinde böyle bir sayı vermemişler, daha doğrusu bizim öğrencilerimiz gibi meraklı değillermiş. Sevgilerimle…