Adından anlaşılacağı üzere İsrail doğumlu, Harvard Üniversitesi astronomi bölüm başkanı. Kendisi çok yönlü bir astronom, çok farklı konularda yüzlerce makalesi olan değerli bir profesör. 2018 yılında yıldızlararası ortamdan güneş sistemine giren Oumuamua gök cisminin bir uzaylı aracı olduğunu ileri sürmesi ile medyada çok konuşulan bilimci oldu.

Bu cisim güneş çevresinden dolanıp giderken hızının düşmesi gerekirken ivmelendiği ortaya çıkmıştı.

Bu konuda yazdığı makaleye tüm astronomlar karşı çıktı, hafifçe alay bile ettiler. Ben bile Oumuamua ile ilgili yazımda üyesi olduğu vakfın amaçları doğrultusunda iddia etmesi normal diyerek bir taş da ben atmıştım. Bilimciler çeşitli modeller önerdiler gök cisminin hızının artması ile ilgili olarak ama Loeb iddiasından vaz geçmedi. Geçtiğimiz günlerde bir araştırmamda karşıma bu kişi çıkınca onun Nieman vakfında yaptığı konuşmayı buldum. Çok ilginç saptamaları vardı, okumanız öneririm.

Loeb bu konuşmasında 13 yaşındaki kızının hayal dünyasından da söz ediyor. Bize en yakın yıldızın çevresinde geçtiğimiz günlerde üçüncü ötegezegen bulundu. İlk bulunan Proxima-b ötegezegeni yaşam alanında bir gezegen ve yıldızına kilitli. Kilitli ne demek, size basit şekilde şöyle açıklayayım, dünya proxima yıldızı olsun, Ay da Proxima-b olsun. Nasıl Ay, bize hep aynı yüzünü gösteriyorsa, Proxima-b de yıldızına hep aynı yüzünü gösteriyor. Yıldızının çevresinde de 11 günde bir dolanıyor.

Bu ötegezegeni kızına anlatmış ve kızı baba orada iki ev alalım, bir gece tarafında diğeri ise gece-gündüz çizgisi üzerinde olsun demiş. Sürekli uyumak için gece tarafını, romantik takılmak, sürekli güneşinin batışını izlemek için de ikinci evi istiyor diyor. Ben de size sormak istiyorum, böyle bir ötegezegende yaşasaydınız neler isterdiniz? Sanırım sürekli para kazanmak isteyenler ötegezegenin güneş gören yarısında otururlardı. Gece tarafında oturanlar mı daha çok hastalanır, yoksa gündüz tarafında oturanlar mı? Unutmayın bu ötegezegende devletler yok, istediğiniz yere gidip oturabilirsiniz.

Ben ne isterdim diye düşünürken Ankara'nın nesini seversiniz diye sormuşlar sanırım bir şaire, o da İstanbul'a dönüşünü demiş ya, ben bu güzel dünyamdan ayrılmak istemezdim. Yazı var şikayet ederiz, kışı var şikayet ederiz ama ne güzel hem gecesi var, hem gündüzü. İlişikte bir ressamın gözüyle Proxima-b ötegezegeninin yüzeyi ve karşıda da yıldızını görüyorsunuz. Yorumlarınızı bekliyorum. Sevgilerimle...