Türkçemizde güzel bir söz kullanırız, beterin beteri vardır diye. AST SM firması 2024 yılında tamamlamak üzere ilk test uydusunu bugün yörüngeye fırlatıyor. 64 metrekare yüzey alanına sahip bu uydunun adı BlueWalker-3 ama daha sonra göndereceği uyduların adı BlueBird yani MaviKuş olacak. Bu uydu ağının amacı ise cep telefonundan bu ağa bağlanacak ve konuşmalarınızı ve internet bağlantısını sağlayacaksınız.

Bizim bildiğimiz baz istasyonu görevini görecek, hemen çok uzaktaki baz istasyonuna nasıl bağlanırız diye düşünmeyin, şirketin elinde 2400 patent başvurusu var, yani o teknoloji de gelişmiş. Yerdeki operatörler ile anlaşma sağlanmış test bağlantıları için bu operatörlerin müşterilerinden yararlanacalar. Çok yakında telefonunuzu yukarıdan aşağıya kaydırdığınızda BlueWalker-3'e bağlandığınızı görebileceksiniz. Ülkemizdeki üç operatörden biri de anlaşma içinde var gibi görünüyor.

64 metrekare güneş paneli ve 32 anteni ile düşük dünya yörüngesinde en büyük uydu başımızın üstünden geçerken ne kadar parlak olacağı da yayınlarda var. Yaz üçgenindeki Altair yıldızından biraz sönük ama Deneb yıldızından daha parlak olacak.. Gökbilim dili ile 1. kadir parlaklığında olacak. 2024 yılında bunlardan 100 tanesinin başımız üzerinde dolaştığını düşünürsek çektiğimiz gökyüzü fotoğraflarına ne kadar etki edeceğini bugünden biliyoruz.

Dünya astronomi Birliği (IAU) ve amatör gökbilimciler bu şirketlere karşı harekete geçiyorlar. Özellikle uydu izleri ile kirlenmiş fotoğrafları bir merkezde toplamaya çalışıyorlar. Bunun yanında bu konu hakkında farkındalık yaratmak için çeşitli eylemleri var ama bu yaşadığımız dünyada kapitalizme karşı yapılan tüm eylemler maalesef etkisiz kalmıştır. Belki bu kadar da olumsuz düşünmeyip benzer eylemlere katılmamız gerekiyor. Sevgilerimle...