İlk kez Rus uzay ajansı ile film yapımcılar anlaştı ve uzayda uzun metrajlı film çekiliyor. Bir rus uzay aracı içinde bir kozmonot, bir film yapımcısı ve bir artisti Uluslararası Uzay İstasyonuna (UUİ) taşıdı.

Çok güzel kadın artistin adı Yulia Peresild, diğerlerinin önemi yok. 12 gün boyunca UUİ'de çekim yapacaklar ve kozmonotlar da onlara yardım edecek, şu anda ediyorlar zaten. Daha önce çok uzay filmi seyrettik ama hepsi yeryüzünde stüdyolarda çekilmişti. Bir yandan da NASA Tom Cruise ile anlaşmak üzereymiş. Roscosmos yapar da NASA geri mi kalır.

Filmin adı ”Challenge”, türkçeye çevirmek için Ekşi Sözlüğe bakın ama genellikle Meydan Okuma diye çeviriliyor. Hastalığı Dünya'ya dönüşünü engellediği için uzayda hasta bir kozmonot üzerinde ameliyat yapmak zorunda kalan Yulia'nın oynadığı bir cerrah hakkında. Filmin bir parçası Baykonur'da çekildi çekildi ve uzay üssü bir film seti haline geldi. Bu ekibi UUİ'ye getiren soyuz uzay aracı kenetlenme sırasında biraz sorun yaşadı, otomatik kenetlenme olmadı kozmonot kontrolü ele aldı ve manuel ile kenetlenme gerçekleşti. Tabii herkes Yulia'a sordu, korktun mu diye.

Şu anda üç NASA, bir ESA, bir Japon ve gerisi rus olmak üzere 7 astronot vardı UUİ'de. Gelen film ekibi ile birlikte sayı 10 oldu. Her hafta bir gün akşam yemeğini astronotlar beraber yerlermiş. Biz bir aileyiz imajı için. Film ekibi geldiğinden bu yana her gün akşam yemeğini beraber yemeye başlamışlar. Film ekibi tüm gün çalışıyormuş ve 4 kozmonot onlara yardım ediyormuş. Umarım sofra kurma işini Yulia'ya vermemişlerdir. Benim aklıma hemen iki tuvalet yetecek mi bu ekibe sorusu geldi. Geçenlerde UUİ'de 11 astronot vardı ve tuvalette kuyruk varmış.

Bu haberden anladığım kadar sabah, öğlen ve akşam yemeklerini astronotlar ayrı ayrı yiyorlar. Neden olduğunu düşündünüz mü? Hepsinin kolundaki saat ülkelerinin saati ile çalışıyordur. Akşam yemeği 19'da derseniz önce Japon astronot, sonra rus kozmonotlar yiyordur. Çünkü uzayda akşam, öğlen ve sabah gibi kavramlar yok. Onlar bir günü 24 saatte değil 1.5 saatte bir yaşıyorlar. Bu konuyu merak ettim araştıracağım.

İki fotoğraf paylaşıyorum. Birincisi film ekibi UUİ'ye gelince hep beraber çektirdikleri, ikincisi bir akşam yemeğinde hep beraber oldukları görüntü. Sevgilerimle...