Bulutlardan düşen yağmur damlalarının çeşitli gezegen ve uydularının atmosferik koşullarında şaşırtıcı derecede benzer olduğunu bulmuşlar.
Bu gök cisimlerinde yağmur damlalarının boyutları birbirlerine yakın. Su yağmur damlası şimdilik sadece bizim gezegeninde var ama Titan ve Mars'da ortam çok soğuk olduğu için yok ama onlarda da metan damlası ve karbon dioksit buzu düşmektedir. Neptün'de bilimciler, elmas şeklinde saf karbon yağdığından şüpheleniyorlar, Venüs'de sülfirik asit yağmurları var. Koşullar uygun olsaydı bazı gezegenlere demir veya kuvars bile yağabilirdi.
Farklı sıvı damlacıklarının boyutları gezegenin çekim kuvvetine bağlı, kütlesi büyük olan gezegenlerde damlacıkların boyutu küçülüyor. Yapılan bu araştırmada bilimciler bulutların yapısı, damlacıkların oluşumu ve yüzeyde tekrar buharlaşma gibi bir çok olayı gezegen koşullarında incelemişler, bu kadar ayrıntıya girmenin anlamı yok ama damlacıkların boyutu bulutun kimyasal yapısına göre su damlacığının yaklaşık yarısı veya 6 katı olabileceğini ortaya koymuşlar.
Tüm bu çalışmalar ötegezegenlerin bugün atmosferlerini tayfsal olarak inceleyebiliyoruz. O gezegenlerde iklim modellerini daha ve atmosfer yapılarını anlamada çok yardımcı olacağı ileri sürülmektedir. Sevgilerimle...