Asteroidler, gezegenler, yıldızlar, galaksiler, galaksi kümeleri, aklınıza ne gelirse gelsin hepsi hareketlidir.

Yani gökyüzü yan gelip oturma yeri değildir. Galaksilerin merkezindeki büyük kütleli kara delikler içinde bulundukları galaksinin merkezinde yan gelip yatıyorlar mı yoksa o galaksi içinde hareket ediyorlar mı? Ortaokul öğrencileri bana sürekli sorarlar, dünyamız yakınından geçen bir kar delik bizi yutar mı diye sorarlar.

Bilimciler yukarıdaki soruyu merak etmişler, öğrencilerin bana sorduğu değil de bir önceki sorunun yanıtını aramaya çalışmışlar. Radyo teleskop ile 10 tane galaksiyi ve onların merkezindeki kara deliklerin hızlarını ölçmüşler. Eğer kara delik ve içinde bulunduğu galaksinin hızları aynı ise sorun yok, kara delik rahatında, keyfi yerinde demektir. İşte bu galaksilerden sadece bir tanesinde kara deliğin hızı farklı bulunmuş. Galaksiye göre saatte 177 000 km hız farkı görmüşler.

Bu galaksinin katalog adı J0437 + 2456, bizden 230 milyon ışık yılı uzaklıkta ve göbekteki çok büyük kara deliğin kütlesi 3 milyon güneş kütlesinde. Bu kara delik neden galaksisinin için de hareket ediyor sorusunu araştırmışlar. Merkezde iki kara çarpıştı ve bu çarpışma sonucu bir tanesi geri tepti diye düşünüyorlar. Aslında ikili bir kara delik ama sadece bir tanesi bize hızını gösteriyor, diğeri kendisini gizliyor. Son modelleri ise bu kara delik yoldaş galaksinin kara deliği ve iki galaksi çarpışıyor ve yoldaş galaksinin kara deliği henüz oturacağı koltuğa doğru gidiyor. Görüyorsunuz bir gözlem sonucunda araştıracak neler çıkıyor. Sevgilerimle...