Siz de istemezsiniz, nedenlerini sonra yazayım, önce size bu gök cismini tanıtayım. Adı 16Psyche, yani ruh tanrıçası. Kendisi çok güzel bir kızmış ama bu güzellik onun yaşamını alt üst etmiş. Ölümlü olmasına karşın mitolojide insanlar ona tapmışlar ve Aphrodite tapınaklarına gitmemeye başlamışlar. Masal çok derin ben de okumadım ama aphrodite oğlu Eros'u görevlendiriyor

Psyche'nin çirkin bir erkeğe aşık olmasını sağla diyor. O da gidip bu güzeli görünce aşık oluyor. Herneyse sonunda Eros onu ruh tanrıçası yapıyor. Sanırım kıssadan hisse, her güzel aşk yaşamında çok sıkıntı çeker sonucu var, ne kadar haklı. Psikoloji, psikolog sözcüklerinin kökenidir.

Bu Psyche Mars ile Jüpiter arasında yer alan asteroid kuşağındaki milyonlarca asteoidin büyük olanlarından biri. İsminin önündeki 16 sayısı 16. büyük asteroid olduğunu söylüyor. Yaklaşık 230 km genişliğinde ama küresel olmayan bu asteroid diğer arkadaşları gibi kayalık veya buzdan oluşmuyor. Tamamen metalden oluşuyor. Hubble ile moröte bölgede tayfını alıp çalışan gökbilimci (Tracy Becker) bunun metalden oluştuğunu buldu. Yüzeyinde sadece demir var ama yapısının demir ve nikelden oluştuğunu ileri sürüyor.

Asteroid kuşağında neden bir gezegen oluşmamışta böyle yüz binlerce cisim var sorusuna gökbilimcilerin yanıtı Jüpiter orada öyle hakim ki onun kütle çekim gücü parçaların toplanıp gezegen oluşmasına engel olmuştur. Psyche'yi inceleyen bilimciler onun aslında bir öngezegen olduğunu ama daha sonra ona çok miktarda cisim çarparak kayalık kabuğunu parçalayarak uzaya attığını ileri sürüyor. Unutmayalım dünyamızın çekirdeği de demir ve nikelden oluşmuştur. Jüpiterin yaptığını görüyor musunuz, Psyche'nin gezegen olmasını önlüyor. Psyche'nin kütlesi sözünü ettiğim yüz binlerce asteroidin toplam kütlesinin yüzde biri yöresindedir. Gidip bu asteroidi ülkemize getirebilsek küresel ekonomik ederi 142 trilyon dolar ediyor. Bu adar dolar insanı delirtir herhalde.

Hubble uzay aracı sadece fotoğraf çekmez, üstünde çok farklı filtreler ve bilimsel aletler vardır. Örneğin bilimci bir tayfçeker kullanmıştır. Büyük bilim merkezlerinde ayrı bir ofis vardır, bu ofiste çalışanlar bol miktarda görsel malzeme üretirler, bilimci değildirler. O merkezde araştırma yapan kişi bu ofise giderek bulgularını anlatırlar ve oradaki tasarımcılar bu bilgiler üzerine örneğin burada olduğu gibi görseli üretirler. Sonuç bu tasarımcıların yaptığı bir resim, Hubble çekmedi bunu.

Gelelim ilk soruya, böyle bir dünyada yaşanır mı arkadaşlar? Ekip biçeceğin tarım yapacağın toprak yok, her tarafı demir. Bir mağara yaparak içinde yaşamayı düşünseniz, oyamazsınız ki oradaki tepeleri. Eğer ileri bir teknolojiniz varsa demirden apartmanlar yaparsınız çok sağlam olur, depremden yıkılmazlar. Sizin aklınıza başka ne geliyor, yorumlarda belirtirseniz memnun olurum. Sevgilerimle...