Her iki yılda herkes Mars'a robot gönderiyor. Bu sene biliyorsunuz hem Çin hem de NASA uzay aracı gönderdi. Neden her iki yılda bir?

Çünkü yaklaşık iki yılda bir Mars karşı konumda bulunur. Yani Güneş battığında Mars doğar ve tüm gece gökyüzünde kalır. Tam dolunayın meydana geldiği an gibidir. Dün de tam karşı konumdaydı. Dolunayın tersine Mars karşı konumda olduğunda dünyaya en yakın konumda olur.

Bu olayı anlattığımda genç arkadaşlarım Mars bize yakın o nedenle iki yılda bir uzay aracı gönderdiğimizi hayal eder. İlişik şekilde 2022 yılında ESA'nın Mars'a göndereceği ExoMars uzay aracının yörüngesi görülüyor. 20 Eylül 2022 tarihinde fırlatılacak ExoMars 264 gün sonra 10 Haziran 2023 tarihinde Mars'a inecek. Bu yolculuğunda 509 milyon km yol katedecek. Fırlatıldığında ve Mars'a ulaştığı anlarda Mars ve Dünya yörüngelerinde nerede olacak bu şekilde görebilirsiniz. Dünyanın yörüngesinde Mars'a göre çok daha hızlı olduğunu görebilirsiniz.

Kıssadan hisse, Mars bize yakınken uzay araçlarını ona gönderiyoruz ama iniş anında Mars bizden çok uzak. Şekildeki yazıları tercüme edemedim çünkü bu amaç için kullandığım FireWorks yazılımı artık bilgisayarımda çalışmıyor. Sevgilerimle...