Bu sene bir çok eğitim kurumuna gittim ve çoğunda gökyüzü gözlemi yapmaya çalıştık. Kurumların satın aldıkları teleskopları kullanamadıklarını gördüm. İnanılmaz fiyatlara alınan bir teleskop ile bir kez öğrencilere Ay gösterilmiş ama o kadar kötü kullanılmış ki üç ayağın üzerinde sallananı mı arasın, dikaçıklık kilidini sonuna kadar sıkanı mı arasın.

Bunun nedeni kullanacak öğretmen veya kişi yaşamında ilk kez teleskop ile baş başa kalıyor. Alet o kadar da basit değil, bırakın basitliğini teleskobu Aya çevirdim ama ban göstermiyor diyenleri de gördüm çünkü netleme kolunu bilmiyordu. O zaman teleskop satan firmalar büyük iş düşüyor. Adım adım bir teleskop nasıl kurulur, gökyüzü nasıl tanıtılır, istenen hedefe nasıl gidilir, dikkat edilecek tüm ayrıntıları kapsayan bir döküman hazırlamalılar.

İşte tüm bu zorlukların üstesinden gelecek yeni teknolojik teleskoplar 2019 yılından itibaren piyasada görülmeye başlayacak. Nedir bunların temel özelliği? Klasik teleskoplardan en önemli farkı baktığınız hedefin görüntüsünü aldığı anda bilgisayarda işleyerek size tüm ayrıntıyı gösteriyor. Gökyüzünü tanıtmanıza gereksinim duymuyor. Cep telefonu veya tabletten teleskobu yönetiyorsunuz.

Kickstarter'da yeterli finansal desteği bulan eVscope ve HiUni projelerini incelemek isterseniz bağlantı adresleri aşağıda; https://goo.gl/ySieqw ve https://goo.gl/rCzLFh KickStarter nedir diye sorarsanız şu sayfayı https://goo.gl/XGXCC9 okumanızı öneririm.