Avrupa Uzay Ajansı ve Rus işbirliği ile gerçekleştirilen bilimsel bir proje. Bu proje aslında iki parçadan oluşuyordu, biri Trace Gas Orbiter (TGO), diğeri 2020 yılında gönderilecek yüzey bilim platformu olan Mars jipi. TGO Mart 2016 tarihinde fırlatıldı ve Ekim 2016'da Mars yörüngesine oturdu. Amacını gerçekleştirmesi için yörünge yüzeye iyice yaklaşması gerekiyordu. İşte Nisan 2018 tarihinde nihayet 400 km yükseklikteki yörüngeye yerleşti ve ilk fotoğrafı gönderdi.
ExoMars (ExobiologyMars) projesinin amacı atmosferde biyolojik çalışma yapacaktı, başka bir gezegende biyoloji yapacağı için de adı "exobiology" yani dünya ötesi çalışacak. Mars atmosferinde ara sıra görünen metan gazının kaynağını ve atmosferde bolluğu az olan gazları keşfedecek. Dünyamızda metan ya canlı dışkılarından veya yerin içinden gelen gazlarda bulunur. Mars'da nerede ve nasıl bulunuyor sorusunun yanıtını bilim insanları merak ediyor.
Bu uzay aracında dört bilimsel alet var. Bunlardan iki tanesi tayfçeker ki yukarıda anlattığım amacı gerçekleştirmek için kullanılacak. Bir tanesi nötron sayacı diğeri de kamera. Renkli ve stereo yüzey görünteleme sistemi (Colour and Stereo Surface Imaging System, CaSSIS) adı verilen kameranın çektiği fotoğrafı görüyorsunuz. Korolev kraterinin duvarının 40 km uzunluğunda görüntüsü alınmış. Kamera üç ayrı renkte çektiği fotoğrafları birleştirdiğinde bu renkli görüntü ortaya çıkıyor. Ayrıntılara dikkatinizi çekerim.
Kraterin kenarlarında beyaz olarak görünen su buzu. Mars'da ne kadar buz var görüntüden anlayabiliyoruz. Dolayısıyla insanoğlu Mars'a gittiğinde susuz kalmayacak. Sevgilerimle...