Bu fotoğrafı dün sevgililer gününde paylaşacaktım ama yoğundum olmadı. Aslında sevişen insanların günü olmaz, işte galaksiler de böyle. İnsan gözünden ırak, gitmişler 23 milyon IY uzaklığa nasılsa kimse görmez diye beraber olmuşlar. Bu galaksinin adı Girdap, eşinin adı ise NGC 5195. Aslında bunlar evlenmeden önceki adları, şimdi onları M51a ve M51b diye çağırıyor bilim insanları, yani aynı soyadını taşıyorlar.

Kızın sarmal kolları bu kadar güzel görülmesine neden eşi olduğu ileri sürülüyor. Bu küçük cüce galaksi güzelin arkasında iken 500-600 milyon yıl önce diskin içinden geçerek ön tarafa geliyor, 50-100 milyon önce de tekrar geri dönerek yine diskin içinden geçerek arka tarafa geçiyor, şu anda biraz arkasında. Bir güzeli tavlamak ona kendisini sevdirmek için erkeğin neler yaptığına bakın siz.

İşte bu etkileşimler sonucu güzelin sarmal kolları kendisini daha da cazip gösteriyor ve yine aynı etkileşimler bol miktarda yeni yıldızın doğumuna sahne oluyor. Büyük kütleli mavi yıldızların oluşunun sonucu olsa gerek son 24 yılda 3 süpernova patlaması gözlendi bu çiftte. Bu ne aşkmış diyebilirsiniz, birbirlerinden ayrılmıyorlar ve bir toz bulutu ile aralarında köprü kurmuşlar. Sevgilerimle…