Bu soruyu 3-4 sene önce Balıkesirden arkadaşım Onur sormuştu. Olamaz öyle bir şey demiştim ama içime de kurt düşmüştü ve bilimsel açıklamasını aramıştım, bu kadar insanın bildiği bir konu yanlış olur muydu? Olur tabi, son zamanlarda bol miktarda "öğrenilmiş cehalet" kavramını anlatıyorum beni dinleyenlere, bu da onlardan biri olabilirdi.
Quora'da aradığım yanıtı buldum. Oksijen oranı her yerde aynı miktarda bulunur çünkü rüzgar atmosferdeki gazları iyice karıştırır. Ağaçların ürettiği oksijen düşünülenden çok azdır. Ormanlarda yaşayan bol miktardaki hayvanların da oksijen soluduğunu unutmamalıyız. Oksijenin bol üretildiği yerler okyanus yüzeylerindeki Cyanobacteria adlı bakterilerdir. Bugünlerde sanırım Karadeniz ve boğazda bol miktarda görülen bakteri türü. İstanbulular yaşadı demektir!!
Bu konuyu yazmaya karar verince bugün internette türkçe kaynak araştırdım ve iki akademisyenden iki yazı buldum. Birincisi Prof. Mikdat Kadıoğlu (https://goo.gl/BVfgTX) şaheser bilgi vermiş. Diğerinde (https://goo.gl/iexfFb) ise öğrenilmiş bilgi vardı. Sevgilerimle....