Tabii görülür ama tersine söyleyenler de varmış. EarthSky'da gündüz gözüken 10 gök cisimi adıyla bir makale yayınlandı ama en ilginci Ay gündüz görülmez diye bilenlerin sayısı ABD'de %75 oranındaymış.

Sanırım bizim ülkede de aynı orandadır. Bu şekilde anlatan öğretmenler de varmış, ne ayıp. Ay gündüz de gözükür ama hangi evrede ne zaman doğduğunu ve gökyüzünde hangi yönde olduğunu bilmek önemlidir. Diğer önemli konu ise gökyüzüne bakmak gereklidir.

1. Akşam hilali: Güneş battıktan hemen sonra batı ufkunda görülür. Ay'ın en güzel evresidir. O da hemen güneşin arkasından batar.
2. İlkdördün evresi: Öğle zamanı doğar ve akşama kadar görülür. Akşam olduğunda tam tepenizde görürsünüz. Teleskopla en iyi göründüğü evredir.
3. Dolunay: Güneş battığında doğuda Ay'ın yükseldiğini görürsünüz. Sabaha kadar gökyüzündedir. Herkes o gün Ay'ın varlığını hisseder nedense.
4. Sondördün evresi: Gece yarısı doğar, sabaha kadar ilginizi çeker ama öğlene kadar onu gökyüzünde görebilirsiniz.
5. Sabah hilali: Sabahleyin güneş doğmadan önce doğuda görülür. Yine en güzel evresidir. Dikkatli bakarsanız onu gündüz de görebilirsiniz.

Gelelim gündüz gözükebilen 10 gök cismine:

1. Güneş.
2. Ay.
3. Venüs.
4. Yapay uydular.
5. Jüpiter.
6. Mars.
7. Satürn.
8. Çok parlak kuyrukluyıldız.
9. Çok parlak meteorlar.
10. Çok parlak süpernovalar.

Fotoğraf benim ustalarımdan Uğur İkizler tarafından çekilmiştir. Bu konuda yazdığı yazıyı da https://goo.gl/KNr3Le adresinden okuyabilirsiniz.